Zdravlje

Zdravlje

Bojite se bušilice? Rješenje stiže

Mnogi se boje redovitih stomatoloških pregleda samo zbog jedne stvari – bušilice. Za sve kojima ništa ne može pomoći da se opuste i pobijede tjeskobu kada sjedaju u veliku fotelju, britanski su stručnjaci osmislili idealno rješenje!

Iz njihovog laboratorija stiže inovativni uređaj koji poništava buku bušilice! Prototip djeluje na sličan način poput zaštitnih slušalica koje koriste građevinski radnici koji primjerice rukuju pneumatskim bušilicama. Međutim, “stomatološke slušalice” su dizajnirane tako da ponište visoke frekvencije zvuka bušilice.

Kako bi izgledao popravljanje zuba?

Pacijent bi isključio slušalice iz svog mp3 playera ili mobitela, u utor utaknuo uređaj, te s njime povezao svoje slušalice. Dok sluša svoju omiljenu glazbu (koja dobrotvorno djeluje na bol), uređaj će u potpunosti blokirati neugodan zvuk bušilice ili sisaljke. Ako ne sluša glasno svoje omiljene pjesme, pacijent i dalje može čuti stomatologa.

Uređaj sadrži mikrofon i čip koji analizira nadolazeće zvučne valove. Zatim stvara obrnuti val koji poništava neželjenu buku. Također koristi tehnologiju “adaptirajućeg filtriranja”, kod koje elektronski filteri naciljaju zvučne valove i uklone ih.

Idejni začetnik uređaja je profesor Brian Millar sa Stomatološkog instituta King`s Colleagea, koji je novi spas za bojažljive pacijente usavršio suradnji s inženjerima sveučilišta Brunel i South Bank iz Londona.

“Mnogi odgađaju posjetu stomatologu zbog tjeskobe povezane s bukom bušilice. Ovaj uređaj može pretvoriti taj strah u prošlost. Sada trebamo investitora koji bi pomogao u daljnjem razvoju, kako bi omogućio distribuciju uređaja što većem broju ordinacija i pomogao onima koje strah sprječava od traženja potrebne oralne skrbi”, apelirao je Millar.

Bojite se zubara? Probajte s elektrodama na glavi

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo