Zdravlje

Zdravlje

Bolesti desni mogu uzrokovati i prijevremeni porod!

Trudnoća je jedno od najljepših razdoblja u životu svake žene, no to je i period brojnih promjena na koje se organizam u kratkom periodu mora naviknuti.

Endokrinološke, metaboličke, imunološke i druge promjene odražavaju se na sve organske sustave u tijelu, pa tako i na zdravlje usne šupljine i zuba. Dobra higijena, uravnotežena prehrana i redoviti odlasci stomatologu izuzetno su važni kako za trudnicu, tako i za dijete.

Svaka trudnoća – jedan zub manje?

Nekada se smatralo da će trudnica svakom trudnoćom izgubiti jedan zub jer dijete crpi kalcij iz majčinih zubi. No proces je malo drugačiji. Dijete sav potreban kalcij za izgradnju kostiju i zubi može dobiti pravilnom prehranom majke, čime razina minerala u organizmu ostaje nepromijenjena. Trudnoća nije uzrok nastanka karijesa, no za vrijeme trudnoće postoje određeni čimbenici koji mogu pridonijeti lakšem nastanku karijesa.

Pojačana osjetljivost zubi i zubnog mesa u trudnoći

Promjene u razini estrogena i progesterona u organizmu za vrijeme trudnoće dovode do veće sklonosti upalama zubnog mesa. Zbog pojačane prokrvljenosti zubno meso postaje lagano otečeno i jako osjetljivo te u slučaju loše oralne higijene i nastanka zubnog plaka postaje izvrsna podloga za rast bakterija te nastanak upalnih procesa – gingivitisa i parodontitisa.

Istraživanja pokazuju da trudnice sa parodontološkim oboljenjima imaju veću vjerojatnost od prijevremenog porođaja. Stoga je izuzetno bitno upozoriti trudnice na važnost dobre oralne higijene i uklanjanje zubnih naslaga.

Povećana kiselost sline u trudnoći

Za vrijeme trudnoće dolazi do povećane kiselosti sline koja može biti uzrokovana jutarnjim mučninama, ali i promjenom prehrane. Povećana kiselost sline je svakako jedan od čimbenika koji pogoduje nastanku karijesa. U slučaju trudničkih mučnina preporuča se odmah isprati usta vodom ili vodicom za ispiranje usta a zube oprati tek sat vremena nakon povraćanja kako se ne bi oštetila kiselinom nagrižena zubna caklina.

Promjene u prehrani

Tijekom trudnoće izrazito je važna pravilna i uravnotežena prehrana kako bi dijete dobilo sve potrebno za pravilan rast i razvoj. Povećan unos slatkiša i ugljikohidrata, uz već navedenu pojačanu osjetljivost zubi i zubnog mesa trudnice pogoduje nastanku karijesa. Nedostatna i jednolična prehrana može uzrokovati i poremećaj mineralizacije mliječnih zubi u djeteta. Stoga je trudnicama bitna raznolika prehrana bogata vitaminima i mineralima te odgovarajućim omjerom proteina, ugljikohidrata i masti.

Izbjegavanje odlazaka stomatologu tijekom trudnoće

Redoviti odlasci stomatologu prije i za vrijeme trudnoće veoma su važni za zdravlje zubi i usne šupljine buduće majke te zdravlje zubi djeteta. Svakako se preporuča prije planiranja trudnoće posjetiti stomatologa te sanirati sve karijese i ostale upalne procese.

Već na početku trudnoće bitan je stomatološki pregled kako bi se uklonile sve zubne naslage i kamenac, prevenirao nastanak gingivitisa i parodontitisa te kako bi vas stomatolog savjetovao o pravilnoj higijeni te pravilnoj prehrani.

Stomatolog mora biti upoznat s trudnoćom kako bi mogao procijeniti koje zahvate je potrebno provesti za vrijeme trudnoće, a koji se mogu odgoditi. Stomatološki zahvati poput uklanjanja karijesa i liječenja zuba za vrijeme trudnoće nisu zabranjeni, no veće i komplicirane zahvate, ako nisu neodgodivi, bolje je ostaviti za nakon poroda kako bi se izbjegla povećana razina stresa. Rentgenska snimanja zuba za vrijeme trudnoće potrebno je izbjegavati.

Lijekovi za vrijeme trudnoće

S uporabom lijekova za vrijeme trudnoće potreban je oprez. U slučaju neophodnog liječenja prihvatljivi antibiotici su penicilin i njegovi derivati- amoksicilin, klindamicin, no potrebno je izbjegavati antibiotike iz skupine tetraciklina pošto se talože u kostima i zubima, te mogu uzrokovati obojenost mliječnih i trajnih zubi djeteta. Prije upotrebe antibiotika svakako se preporuča savjetovati se s ginekologom.

Od analgetika mogu su uzimati bez štetnih posljedica lijekovi koji sadrže paracetamol. Anestetici koji se upotrebljavaju u stomatologiji mogu proći kroz placentarnu barijeru, no doze anestetika koje se koriste su izuzetno male i sigurne.

Kako održati zube zdravima za vrijeme trudnoće?

Za vrijeme trudnoće preporuča se prati zube najmanje dva puta dnevno četkicom s mekanim i zaobljenim vlaknima i manjom glavom kako pranje zubi ne bi izazivalo podražaj na povračanje te zubnim pastama koje sadrže fluor. Upotreba zubnog konca i interdentalnih četkica svakako će pridonijeti održavanju oralnog zdravlja.

Potrebno je posjetiti stomatologa na početku trudnoće, po mogućnosti i prije trudnoće, kako bi se uklonile zubne naslage i kamenac te prevenirao nastanak karijesa i upalnih procesa zubnog mesa. Pravilna i uravnotežena prehrana te izbjegavanje slatkiša i ostalih šećera smanjit će rizik od nastanka karijesa te osigurati sve potrebne hranjive tvari za pravilan rast i razvoj djeteta.

Autori teksta: Ivana Mudrinić Katalinić, dr. med. dent. i Tomislav Flegar, dr. med. dent.

www.dentalstudioflegar.com

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo