Zdravlje

Zdravlje

Bolovi i klikovi u čeljusti – kako liječiti?

Shutterstock

Bolovi u području čeljusnog zgloba i žvačnih mišića među najčešćim su kroničnim bolovima u području glave i vrata.

Često pacijenti ne mogu točno odrediti gdje ih boli, pa se mogu zamijeniti s bolovima uha ili zuba.

Novi način brzog rješavanja bezubosti

Stres je najčešći uzrok 

Izvor bolova mogu biti žvačni mišići ili čeljusni zglob. Najčešće pacijenti osjećaju i ograničeno otvaranje usta. Bol može biti stalno prisutna ili se javljati prilikom žvakanja, zijevanja, ljubljenja te može znatno otežati normalnu svakodnevicu.

Klikovi u čeljusnog zglobu i bolovi mišića bolesti su suvremenog čovjeka koja se u velikoj mjeri povezuje sa stresom. Bolest je široko rasprostranjena, a bolovi mogu biti toliko jakog intenziteta da pacijenta potpuno mogu onemogućiti u obavljanju svakodnevnih poslova.

Simptomi poremećaja čeljusnog zgloba i mišića

Brza i efikasna, ali u konačnici i dugotrajna rješenja koja će pacijentu otkloniti patnju i bol i vratiti mu funkcionalnost od iznimne su važnosti.

Postoje različiti zvukovi

Uz navedene simptome, ali i kao samostalna pojava mogu se pojaviti zvukovi u zglobu. Djelimo ih na krepitacije (zvukove drobljenja) i klikove koji su vezani uz pomake zglobne pločice. Zvukovi, iako ponekad naporan i neugodan simptom, nisu opasni po pacijentovo zdravlje i ako nisu udruženi s ostalim problemima kao što su bol i otežano otvaranje usta ne predstavljaju simptom koji pod svaku cijenu zahtjeva terapiju.

Oralno zdravlje u trudnoći – veći rizik za nastanak niza komplikacija

Metodama liječenja temporomandibularnih poremećaja mogu se ublažiti ili djelomično ukloniti, međutim ne postoji dokazano sigurna metoda potpunog uklanjanja klikova u zglobu.

Liječenje bolova i klikova u čeljusti

Današnja saznanja i metode dijagnostike omogućili su nam učinkovito liječenje bolesti čeljusnog zgloba. Suvremeni pristup u terapiji bolesti čeljusnog zgloba i žvačnih mišića usmjeren je na ublažavanje, pa s vremenom i na potpuno uklanjanje bolova. Problemi temporomandibularnog zgloba mogu se dovesti u mirno stanje bez simptoma i tako održavati godinama. Pacijent mora biti svjestan kako je sastavni dio tima i kako kontrolom navika i ponašanja može pridonijeti rezultatima terapije.

Uz načine ponašanje s bolnim mišićima te različite vježbe, izrađuje se i stabilizacijska udlaga kao najčešće i široko prihvaćeno sredstvo liječenja temporomandibularnih poremećaja.

Stabilizacijska udlaga je mobilna naprava koja se uglavnom izrađuje u gornjoj čeljusti. Ona prekriva grizne plohe zubi i dio nepca osiguravajući jednakomjerne kontakte zubi. Služi da se donja čeljust prisilno dovede u pravilan ortopedski položaj u odnosu na gornju čeljust i u odnosu na sam zglob. Taj položaj određuje se i registrira u fazi koja prethodi izradi udlage.

U početku, do smanjenja simptoma, pacijent udlagu nosi što je više moguće, dok kasnije u mirnijoj fazi udlagu nosi samo po noći. Neposredno nakon početka nošenja udlage nastupa smanjenje boli.

Kako spriječiti i liječiti parodontitis (tzv. paradontozu)?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo