Zdravlje

Zdravlje

Čemu služi međuzubna četkica?

Ta malena četkica očistit će sve ono što „velika“ ne može dosegnuti. Provucite je kroz svoj međuzubni prostor samo jednom unutra i van, gotovo…

Ali što su to međuzubni prostori? Međuzubni prostor je prostor koji se nalazi između dva susjedna zuba.

Međuzubni prostori

Predstavljaju mjesto povećane mogućnosti za razvoj karijesa i upale gingive te parodonta (gingivitis i parodontitis), jer nisu dostupni zubnoj četkici prilikom četkanja zuba. Međuzubni prostori zahtijevaju dodatne mjere mehaničke kontrole zubnih naslaga.

U sredstva za higijenu međuzubnih prostora spadaju zubni konac, međuzubne četkice i u novije vrijeme oralni tuš. Čačkalice se izbjegavaju zbog njihovog nepovoljnog utjecaja na desni (oštećuju zubno meso).

Međuzubnu higijenu potrebno je redovito održavati. Dovoljno je jednom dnevno i to najbolje navečer. Mjesta na kojima često zaostaje hrana poželjno je očistiti češće tijekom dana, primjerice nakon jela.

Međuzubni prostori su mjesta na kojima najčešće nastaje zubni karijes.

Kada održavati međuzubnu higijenu?

Svakodnevno i redovito jedini je točan odgovor. Malu djecu treba osim četkanju učiti i čišćenju međuzubnih prostora kako bi se smanjila pojava zubnog karijesa. Za održavanje oralne higijene nikada nije kasno!

Pravilno i redovito četkanje zuba te održavanje međuzubne higijene značajno će pridonijeti oralnom zdravlju i poboljšanju eventualno postojećih tegoba. Prema tome, međuzubna higijena smatra se sastavnim dijelom oralne higijene, a posebno se njena važnost naglašava tijekom ortodontske terapije, kod fiksnoprotetske terapije (oko krunice, ispod mostova), kod implantološke terapije (oko implantata).

Međuzubne četkice

Međuzubne četkice su novije sredstvo mehaničkog održavanja međuzubne higijene. Koriste se ako su međuzubni prostori veći, ako zubni konac nije moguće provesti (ortodontska terapija, ispod tijela mosta) ili ako je oblik zuba takav da se zubnim koncem ne mogu ukloniti zubne naslage.

Sadrže vlakna na tankoj žičanoj niti pa se ovisno o duljini vlakana razlikuju po promjeru. Vlakna su gusta i savitljiva kako bi se prilagodila obliku međuzubnog prostora, a i kako bi što temeljitije uklonila naslage. Tanka žica je također savitljiva i prilagodljiva međuzubnim prostorima. Postoji nekoliko vrsta međuzubnih četkica, a razlikuju se prema namjeni.

Međuzubne četkice za svakodnevnu redovnu primjenu (Curaprox CPS „prime“  međuzubne četkice u veličinama 06-011) dolaze u više veličina s obzirom na promjer vlakana. Kod ortodontske terapije koriste se osim za međuzubne prostore i posebne međuzubne četkice koje se koriste za čišćenje prostora oko i između ortodontskih bravica na zubima (Curaprox CPS „regular“ 14 ).

Fiksnoprotetski radovi (krunice, mostovi) zbog svog oblika također zahtijevaju nešto drugačije međuzubne četkice (Curaprox CPS “regular“  u veličinama 10-18), kao i implantati – žica međuzubne četkice namijenjene za čišćenje prostora oko implantata mora biti izolirana kako se metalni dio implantata ne bi oštetio (Curaprox CPS „strong & implant“ u veličinama 22-28).

Kako koristiti međuzubne četkice?

Budući da se međuzubni prostori razlikuju veličinom, najprije ih je potrebno izmjeriti posebnim sondama ili procijeniti njihovu veličinu. Nakon odabira, međuzubnu četkicu uvodimo u području papile (trokutić zubnog mesa između zuba).

Uvođenje treba izvesti lagano i atraumatski. Ako međuzubna četkica zapne, treba promijeniti kut uvođenja. Kad je četkica uvedena napravi se jedan lagani pokret naprijed-natrag i čišćenje je gotovo. Za razliku od zubnog konca, ovdje nema potrebe plohu svakog zuba posebno čistiti, smatra se ako su izabrana vlakna odgovarajuće veličine tj. promjera, da će međuzubni prostor biti čist. Nakon upotrebe međuzubnu četkicu potrebno je očistiti pod jakim mlazom vode.

Kada koristiti međuzubnu četkicu?

Međuzubna četkica spada u sredstvo za održavanje međuzubne higijene koju je potrebno svakodnevno održavati. Idealna je za svakodnevnu higijenu umjesto zubnog konca, a posebno se preporuča kod većih međuzubnih područja kao što su međuzubni prostori kutnjaka ili dijasteme (razmak među zubima). Također prikladna je za svakodnevnu higijenu oko krunica, ispod mostova, oko implantata, za čišćenje između ortodontskih bravica i sl.

Treba li staviti zubnu pastu na međuzubnu četkicu?

Uglavnom ne treba, budući da međuzubne četkice mehanički uklanjanju zubne naslage, ali nije na odmet koristiti ih uz zubnu pastu. Kod pacijenata koji boluju od upalnih promjena gingive i parodonta (gingivitis, parodontitis) preporučuje se upotreba međuzubne četkice uz pastu koja sadrži klorheksidin (Curasept ADS 705 i 712 zubne paste), kako bi taj aktivni sastojak bio primijenjen na mjesto na koje se on inače ne može nanijeti samo uporabom zubne četkice.

Kada treba promijeniti međuzubnu četkicu?

Za međuzubnu četkicu vrijedi isto kao i za zubnu četkicu – treba je promijeniti kada se deformiraju vlakna ili žica, te nakon preboljele infekcije (angina, bakterijska upala grla i sl.). Vlakna koja nisu uredno položena ne mogu dobro ukloniti zubne naslage, a žica koja je deformirana može strugati po zubu i time oštetiti tvrdo zubno tkivo. Nakon preboljene infekcije, međuzubna i zubna četkica mogu biti kontaminirane mikrobima, stoga se preporučuje njihova zamjena kako bi se izbjegla reinfekcija.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo