Zdravlje

Zdravlje

Češći stomatološki pregledi u postmenopauzi su obavezni!

Rezultati najnovijeg istraživanja američke klinike Cleveland su pokazali kako ženama u postmenopauzi nisu dovoljna dva godišnja stomatološka pregleda.

Znanstvenici su do spomenutog zaključka došli na temelju studije u kojoj su sudjelovale dvije grupe žena. I dok je jedna primala terapiju bifosfonatom za jačanje kostiju, druga skupina nije primala lijek za osteoporozu.

kIako su stručnjaci istraživanjem prije svega željeli ustanoviti mogući dugoročni učinak terapije bisfosfonatima na čeljust, novo otkriće je samo od sebe isplivalo na površnu. A ono jasno kaže: povećana količina zubnog plaka se javlja kod svih žena u postmenopauzi, neovisno o tome uzimaju li ili ne terapiju bifosfonatom za jačanje kostiju.

Žene u menopauzi su izložene riziku od osteoporoze, ali i parodontne bolesti. Naime, brojna istraživanja ukazuju na povezanost sistemskog gubitka koštane mase kod osteoporoze na nastanak parodontne bolesti.

Postmenopauza je razdoblje u životu žene koje počinje nakon posljednje menstruacije, a dijeli se na ranu i kasnu. Kasna menopauza se javlja nakon 70. godine.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Menopause.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo