Zdravlje

Zdravlje

Četkica za zube može skrivati štetne bakterije!

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako su četkice za zube pravo “plodno tlo” za razvoj bakterija. Ako imate kroničnih problema s krvarenjem desni, lošim zadahom, bolnim i osjetljivim zubima, možda je pravo vrijeme da nabavite novu četkicu.

Klice i bakterije se lako mogu prenijeti s četkice za zube u usta. Nepropisno pohranjena četkica se može začas pretvoriti u skladište malih napasti. Kako biste spriječili potencijalne bolesti, četkicu za zube morate držati u “fit formi”. Dovoljno je slijediti ove jednostavne korake za njeno čišćenje.

1. Nikad ne ostavljajte četkicu za zube u vodoravnom položaju nakon četkanja. U stojećem se položaju voda lakše suši. Ako četkicu držite u čaši, pobrinite se da ne dolazi u doticaj s tuđim četkicama.

2. Četkicu, s vremena na vrijeme, polijte kipućom vodom. Iako će ova metoda oslabiti dlačice, riječ je o vrlo učinkovitom i temeljitom ubijanju bakterija.

3. Kako biste ubili potencijalne bakterije, potopite četkicu u zdjelu napunjenu octom na nekoliko minuta, a zatim isperite vrućom vodom. Budite oprezni da ne opečete ruke.

Kada baciti staru četkicu za zube? Odgovor saznajte ovdje.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo