Zdravlje

Zdravlje

Curaprox CPS međuzubne četkice

Osim redovitog pranja zubi, potrebno je čistiti i međuzubni prostor. Za potpuno čiste zube i zdrave desni preporučuje se Curaprox CPS međuzubna četkica.

Znate li da svaki zub u našim ustima ima pet ploha. Tu činjenicu često zaboravljamo, kao i to da zubna četkica može očistiti samo njegove tri plohe. Zbog toga čak 40% površine zuba ostaje neočišćeno. Mnogi od nas sasvim su zadovoljni svojim održavanjem oralne higijene i uvjereni da čine sve što je potrebno da bi zubi bili zdravi. No, upotreba samo zubne četkice nije dovoljna za temeljitu oralnu higijenu. Za pravilnu i učinkovitu svakodnevnu oralnu higijenu potrebna je i međuzubna četkica. No, čemu ona služi i kako se upotrebljava?

Najčešće bolesti u usnoj šupljini su karijes i upala desni (tj. gingivitis). Njihov glavni uzročnik su bakterije nastanjene u mekim zubnim naslagama (plaku) koje se nakupljaju uz rub desni. Važno je znati da se rub desni nalazi i tamo gdje ga ne vidimo – u međuzubnim prostorima. Upalu desni najčešće ćemo primijetiti kada one počnu krvariti. Znak krvarenja moramo shvatiti kao upozorenje, jer zdrave desni ne krvare. Brza reakcija je iznimno bitna. Svakodnevnim čišćenjem međuzubnog prostora uz pomoć međuzubne četkice osigurat ćete zdravlje svojim zubima i desnima. Taj zadatak bit će uvelike jednostavniji ukoliko poznajete iTOP (=individually Taught Oral Prophylaxis) pristup oralnoj higijeni. iTOP je individualni trening oralne preventive koji omogućava očuvanje doživotnog zdravlja zuba i desni. Njegova misija je ostvariti uspješnu oralnu higijenu koja će dati cjeloživotne rezultate. Više o njemu, kao i o popisu imena hrvatskih iTOP instruktora pogledajte na www.albidus.hr.

Za učinkovito čišćenje međuzubnih prostora i u potpunosti čiste zube i desni preporučujemo CURAPROX CPS “prime“ međuzubne četkice.

Glavne značajke Curaprox CPS međuzubnih četkica:

  • tanka i iznimno čvrsta žičana jezgra, koja omogućuje jednostavniji ulaz u međuzubni prostor
  • gipka, duga i tanka vlakna, kako bi se u cijelosti ispunio međuzubni prostor
  • dostupne u pet veličina, jer su svi međuzubni prostori različite veličine
  • sigurne za uporabu

Budući da je svaki međuzubni prostor različit, od velike je važnosti izabrati ispravne veličine međuzubne četkice za vaše zube. Određivanje odgovarajuće veličine Vaših međuzubnih prostora s posebnom Curaprox IAP sondom prepustite doktoru dentalne medicine kojeg posjećujete ili procijenite veličinu sami uz pomoć Curaprox putnog kompleta međuzubnih četkica CPS 457. Idealna četkica za pojedini međuzubni prostor je ona koju možete bez ikakvog jačeg pritiska, jednostavno i bez osjećaja boli, uvesti u međuzubni prostor.

Početak upotrebe

Ako se s međuzubnom četkicom susrećete prvi puta, potrebno je znati da je velika vjerojatnost da će prilikom korištenja četkice desni malo krvariti, što je normalno. Krvarenje je znak upale desni i nakon nekoliko dana redovitog korištenja će prestati, budući da ćete s međuzubnom četkicom odstraniti uzrok krvarenja desni. Ako krvarenje ne prestane nakon nekoliko dana, posavjetujte se sa svojim doktorom dentalne medicine.

Nakon 10 do 14 dana redovite uporabe međuzubne četkice postići ćete uspjeh – međuzubni prostori će biti čisti i zdravi, a desni više neće biti nabrekle zbog upale.

Kako čistiti s međuzubnom četkicom Curaprox CPS “prime”?

Dovoljno je s međuzubnom četkicom ostvariti samo mali pritisak prilikom ulaza u međuzubni prostor i potom je izvaditi iz prostora. Nikada ne smijemo gurati četkicu u međuzubni prostor na silu, jer možemo oštetiti desni.

1. Izabranu međuzubnu četkicu postavite na ulaz u međuzubni prostor. Potražite idealan kut koji omogućuje ulaz bez jakog pritiska i potom nježno uvedite četkicu do polovice međuzubnog prostora.
2. Potom četkicu malo nagnite prema desnima, ali ne prema naprijed
3.
Četkicu nježno potisnite do kraja i onda je izvucite. Očišćeno!

Nakon čišćenja međuzubnog prostora, međuzubnu četkicu isplahnite pod tekućom vodom i pustite da se na zraku osuši. Mijenjate je samo kada se njezina vlakna tako deformiraju da s njima ne možete učinkovito očistiti međuzubni prostor.

Curaprox CPS “prime“ međuzubne četkice možete kupiti putem Internet trgovine www.zdrav-osmijeh.com, bolje opskrbljenim ljekarnama, kao i Müller drogerijama.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo