Zdravlje

Zdravlje

Dr. stom. Maja Krakar: Oralna higijena uči se od malih nogu

dr. Maja Krakar

Većina roditelja ne zna kada je pravo vrijeme za upoznavanje djeteta s pranjem zuba, higijenskom navikom koju će prakticirati do kraja života. Stoga smo stručan savjet potražili kod dr. stomatologije Maje Krakar.

S koliko bi godina trebalo početi četkati zube mališana?

Oralnu higijenu treba započeti s prvim mliječnim zubićima u ustima. Budući da u tom dobu djeca često stavljaju razne predmete u usta, roditelj može iskoristiti situaciju te kroz igru očetkati ili gazom očistiti zubiće. Zube je potrebno četkati dječjim zubnim četkicama, kod jako male djece samo s mlakom vodom, a kod malo starije s fluoridiranim zubnim pastama.

Koje je idealno vrijeme da dijete samostalno počne koristiti zubnu četkicu?

Mama i dijeteIdealno vrijeme za samostalno korištenje zubne četkice ovisi o razvijenosti djetetove motorike. Vođeno pranje zuba, u kojem roditelj pokazuje pravilno četkanje te istovremeno kontrolira kvalitetu pranja zuba djeteta, treba provoditi do polaska u školu, a u razvijenim europskim državama ono se preporuča do ulaska u pubertet.

Na koji način odabrati kvalitetnu zubnu pastu?

Što se tiče zubnih pasta, najsigurnije je odabrati dječje zubne paste jer one imaju prilagođen okus i manje količine fluorida kako bi se izbjegla opasnost od unošenja prevelikih količina fluora u organizam zbog mogućeg gutanja paste.

Trebaju li djeci fluoridni suplementi?

Istraživanja o učinku fluora na zdravlje zuba započela su prije otprilike 100 godina te se danas sa sigurnošću može reći da je fluor sigurno i učinkovito sredstvo za prevenciju i kontrolu karijesa. Najnoviji napori u rezimiranju tih istraživanja dovela su do zaključka da fluoridacija vode te upotreba fluoridiranih zubnih pasta i vodica za ispiranje usta znatno smanjuje učestalost karijesa. U mnogim zemljama pa tako i u našoj, ne provodi se fluoridacija vode pa su zubne paste najvažniji izvor fluorida. Osim zubnih pasta kao sredstva za površinsku fluoridaciju koriste se i preparati fluora u obliku otopine i želea (Aminfluorid žele). Također, gume za žvakanje na bazi fluora povećavaju količinu sline u ustima i lokalno koncentraciju fluora. Zaključno ovome, svakako bih preporučila primjenu gore navedenih sredstava u svakodnevnoj higijeni djece, ali i slijedeće: uravnoteženu prehranu sa smanjenim unosom šećera, svakodnevnu i pravilnu higijenu, edukaciju roditelja te neizbježan posjet stomatološkoj ordinaciji svakih šest mjeseci.

Je li u našoj zemlji dovoljno razvijena svijest o važnosti oralne higijene?

DijeteMišljenja sam da kod nas, na žalost, još nije razvijena svijest o važnosti oralnog zdravlja za opće zdravlje pojedinca, a još manje o važnosti provođenja oralne higijene. Naime, karijes je danas, još uvijek najraširenija bolest naše civilizacije, od koje boluje i do 90 posto cjelokupnog pučanstva. Nasuprot tome moguća prevencija svih bolesti usne šupljine je preko 90 posto.

Također, dokazano je da tranzicijske zemlje, kakva je i naša Hrvatska, imaju povećanu učestalost karijesa. Privatizacija stomatološke profesije te niski obiteljski prihodi, kao i drugi gospodarski faktori, prisiljavaju pacijente na osobno organiziranje korištenja oralno-zdravstvenih usluga, a prve žrtve takvog stanja su djeca.

Na koji bi se način, prema vašem iskustvu, moglo dodatno potaknuti djecu (i roditelje) na kvalitetnu oralnu higijenu?

Svom djetetu možete osigurati doživotnu pravilnu higijenu usne šupljine ako ga rano usmjerite na pravi put. Održavajte motiviranost vlastitim dobrim primjerom i stvorite dosljednu i zabavnu atmosferu za pranje zuba. Dijete će ga uskoro naučiti prihvatiti kao dio svoje svakodnevne rutine, baš kao i doručak ili priču za laku noć. U početku zgodno je odabrati neku pjesmicu kojom odredimo dužinu pranja zubi i tako pranje pretvorimo u zabavu. Također je učinkovito posuditi knjigu o zubićima u dječjoj knjižnici i na taj način približiti problematiku djetetu. Svakako, ne zaboravite pohvaliti svoje dijete zbog čistih zuba i zdravog osmijeha.

I za kraj – Vaš savjet roditeljima (i mališanima)…

Svakako bih napomenula roditeljima da su oni primjer za svoju djecu te ih zamolila da svojim dobrim primjerom uče vlastitu djecu. Također bih savjetovala da prvi posjet stomatologu ne odgađaju do trenutka kada djete zaboli zub već da omoguće djetetu da upozna svog stomatologa prije nego ga ono neophodno zatreba. U tom slučaju, prvi posjet neće biti traumatičan i stvoriti će dobar temelj za buduću uspješnu suradnju djeteta i njegovog stomatologa.

K. Ramić

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo