Zdravlje

Zdravlje

Držite li pravilno jezik? Čak i to može utjecati na vaše zdravlje

Shutterstock

Ispravno jezično držanje može spriječiti krivo poravnanje zubi, a pomaže i kod govora te disanja i sna.

Položaj u kojem se nalazi jezik dok odmara u usnoj šupljini može biti ispravan ili pogrešan, navodi healthline.com.  

Jezik priljubljen uz gornju čeljust, a ne u udubini donje čeljusti, označava ispravno držanje jezika i kao takav ne utječe na poravnanje zubi. 

10 šokantnih otkrića o vašem zdravlju do kojih može doći na zubarskom stolcu. Neki od njih spasit će vam život!

Dr. Ron Baise, stomatolog iz Londona, slaže se s navedenim te navodi kako se za ispravno držanje jezika, vrh jezika mora nalaziti jedan centimetar iznad prednjih zubi. Iako držanje jezika možda nije toliko važno po cjelokupno tjelesno zdravlje ono ipak donosi nekoliko benefita

Ispravno držanje jezika ne utječe na poravnanje zubi u usnoj šupljini dok će pogrešno držanje jezika, s druge strane, utjecati na prostor u kojem zubi rastu, a samim tim i na poravnanje.

I razvoj uskog nepca povezano je s pogrešnim držanjem jezika, a široko nepce ima čak nekoliko pozitivnih učinaka na tijelo. Šire nepce pozitivno utječe na gornje dišne putove, posebno kod djece i mladih osoba, na dobro držanje jezika te olakšava začepljenje nosa kod djece koja su razvila apneju u snu. 

Utjecaj držanja jezika na fizički izgled

Konstrukcija lica i jagodica može postati manje istaknuta pod utjecajem lošeg držanja jezika, navodi dr. Baise. Lošim držanjem nastaje uže nepce pri kojem se gube potpornji čeljusti i jagodica, objašnjava. 

Problematično držanje jezika

Pogrešno držanje stvara otvoreni ugriz prednjih zubi i po zdravlje opasne probleme pa može utjecati na govor, uzrokuje hrkanje i apneju u snu, dovodi do brušenja zubi te utječe na disanje na usta. 

Potisak jezika i disanje na usta mogu dovesti i do drugih zdravstvenih problema poput lošeg zadaha što donosi veće šanse za nastanak poremećaja u snu. 

Vježbe za bolje držanje

Za bolje držanje jezika dovoljno je provesti par jednostavnih vježbi. Svjesnost u kojem se položaju jezik nalazi tijekom dana prvi je korak prema dobrom držanju. Nakon toga je potrebno vrh jezika potisnuti uz gornju čeljust, odmah iznad vrha prednjih zubi. Ostatak jezika sisanjem se povuče uz gornju čeljust, a usta bi se trebala normalno zatvoriti. Držanjem jezika nastojte disati normalno. 

Vježbu je potrebno ponoviti nekoliko puta na dan, ovisno o razvoju svijesti o držanju jezika. 

Ovu hranu zubari nikada ne jedu, a ne biste trebali ni vi!

M. V. 

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo