Zdravlje

Zdravlje

Interdisciplinarna terapija u suvremenoj dentalnoj medicini

Nekadašnji sveobuhvatni pristup jednog doktora prema pacijentovoj problematici u visoko zahtjevnoj praksi postao je prošlost. Jedini put prema uspjehu i zadovoljnom pacijentu je interdisciplinarna suradnja.

U današnje vrijeme interneta i široko dostupnih informacija, pacijenti očekuju vrhunsku uslugu, a osobito su zainteresirani za najbolju moguću estetiku. Doktori pred sebe postavljaju sve veće standarde koje prosječno educirano osoblje teško može ostvariti. Nekadašnji sveobuhvatni pristup jednog doktora prema pacijentovoj problematici u visoko zahtjevnoj praksi postao je prošlost. Interdisciplinarna suradnja, tj. suradnja više stručnih doktora, specijalista i subspecijalista različitih područja, jedini je mogući put k uspjehu – zadovoljnom pacijentu koji s osmijehom na licu izlazi iz ordinacije. Primjerice, samo ortodontska terapija u mnogim slučajevima nije dovoljna, mora ju slijediti i parodontološka ili protetska.

Ortodontsko
implantološko protetska terapija

U slučajevima nedostatka zubi, ponekad je prije implantološkog zahvata potrebno provesti ortodontsku terapiju kako bi se stvorili uvjeti za pravilnu postavu implantata, a kasnije i protetskog nadomjestka (krunice ili mosta). Stomatolozi se u svakodnevnom radu susreću s mnogim takvim kompleksnim slučajevima, koji se rješavaju timski, suradnjom vodećih stručnjaka svog područja.

Navedeni primjer je pacijent kojem je ortodontski (fiksnom ortodontskom napravom) napravljen prostor za implantat na mjestu izgubljenog gornjeg bočnog sjekutića. Nakon uspješne implantacije, napravljen je protetski nadomjestak (potpuna cirkonska krunica). Implantat je postavljen dok je aparat još bio u ustima. Takav pristup omogućuje da se prostor za budući zub idealno prilagodi na samom kraju procesa, a meka tkiva (ono što u struci zovemo crveno bijela estetika) djeluju kao zdrava nedirnuta gingiva.

Ortodontsko
parodontološko kirurško protetska terapija

Sljedeći je primjer pacijentica koja ima lošu estetiku osmijeha radi neravnog nivoa zubnog mesa te lošeg i starog protetskog nadomjestka. Ovaj je slučaj u “običnoj” stomatološkoj praksi praktički nerješiv. Provedena je ortodontska terapija, nakon čega su kirurški produžene kliničke krune zubi desne strane i tek je na kraju slučaj protetski zaokružen do izvrsnog estetskog rezultata. Ortodontskom terapijom riješio se dio problema. Aparatom se ne može zube “utisnuti” (stručno – intrudirati) dovoljno, a već je i na slikama prikazani rezultat bolji od očekivanog. Ostatak se problema riješio parodontološkim kirurškim zahvatom, a fino oblikovanje zubnog mesa (gingivoplastika) laserom, koji se sve češće koristi u “finoj” dentalnoj kirurgiji. Na kraju su izrađene bezmetalne porculanske krunice, koje sada u dobro pripremljenoj situaciji imaju potpuno drugačiji estetski, al ii funkcionalni efekt.

 

Ortodontsko
protetska terapija

Vrlo težak slučaj pacijentice kod koje su gornji prednji zubi premali, odnosno “potrošeni” zbog traumatskog kontakta donjih. Gornji se zubi dakle troše i izrastaju, zbog čega je izrazito vidljivo zubno meso, i postoji tzv. gummy smile. Zube je nemoguće produžiti “prema dole”, jer pacijentica ne bi mogla zatvoriti usta zbog zagriza, a ne može ih se produžiti niti “prema gore”, jer je u tom području čeljusna kost koju nije moguće operativno toliko podići. U prvoj fazi terapije gornji su prednji zubi ortodontskim aparatom intrudirani, dakle utisnuti dublje u čeljusnu kost, a ukupno je zagriz podignut pomicanjem i donjih zubi. Ova procedura je smanjila vidljivost zubnog mesa i omogućila da se centralni sjekutići produže ljuskicama. Na kraju terapije su zubi proporcionalni i normalne veličine, vidljivost osmijeha je optimalna.

Interdisciplinarni pristup koji se provodi u Poliklinici Šlaj-Anić nije izuzetak i ne odnosi se samo na neke posebne slučajeve. Svakog pacijenta se nakon pregleda prezentira timu različitih specijalista. U timu sudjeluju specijalisti ortodoncije, endodoncije, parodontologije, oralne kirurgije, oralne i dentalne patologije, implantologije, a od nedavno i dermatologije. Temeljem toga se izrađuje plan terapije i provode postupci kojima se postiže ono što u Poliklinici Šlaj-Anić smatraju jedinim putem do zadovoljnog pacijenta.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo