Zdravlje

Zdravlje

Izbjeljivanje zubi – stomatologinja objašnjava kako izgleda postupak

Shutterstock

Tamnija boja jednog ili više zubi oduvijek predstavlja estetski problem za pacijenta i doktori dentalne medicine mogu je mijenjati različitim stomatološkim zahvatima.

Jedan od najmanje invazivnih i vrlo često visoko uspješnih je i postupak izbjeljivanja zubi.

Razlozi obojenja jednog, više ili svih zubi u ustima pacijenta su različiti – od potpuno benignih poput konzumacije obojenih jela i pića, pa sve do vrlo ozbiljnih sistemskih bolesti uslijed kojih dolazi do pojačanog nakupljanja obojenih tvari u strukturu zuba. Pri donošenju odluke o provođenju postupka izbjeljivanja vrlo je važno uzeti u obzir razlog nastanka obojenja.

Kako spriječiti preosjetljivost zubi?

Traje otprilike dva sata

Postoji veći broj različitih postupaka izbjeljivanja od kojih se najjednostavnijim i vrlo učinkovitim pokazao onaj koji se porovodi u stomatološkoj ordinaciji pod budnim okom stomatologa.

Radi se o intenzivnom izbjeljivanju koje traje otprilike dva sata (ovisno o intenzitetu obojenja) pri kojem doktor dentalne medicine nakon postavljanja indikacije za postupak pacijentu na obojene zube nanosi gel za izbjeljivanje i potom ga osvjetljava plavim svjetlom za ubrzavanje reakcije. Gel se nanosi i osvjetljava najviše četiri puta. Prije i nakon postupka mjeri se boja obojenog zuba ili zubi kako bi se pratila uspješnost izbjeljivanja.

S obzirom da postupak provodi i kontrolira doktor dentalne medicine ovaj se tretman smatra sigurnim za pacijenta jer se tijekom izbjeljivanja sva meka tkiva pacijenta prekrivaju zaštitnim silikonskim materijalom, a jačina svjetla podešava kako bi se izbjegle neželjene posljedice.

Čuli ste za All on 4 i All on 6 zahvate, ali evo što sve morate znati o njima

Saniranje oštećenja

Treba uzeti u obzir da doktor dentalne medicine pri postavljanju indikacije vrlo pažljivo provjerava stanje svih zubi u ustima pacijenta i, ukoliko je to potrebno prvo sanira sva oštećenja, a tek potom provodi sami postupak izbjeljivanja jer se na taj način također izbjegavaju problemi.

Dakle, osnovni preduvjet za uspješno provođenje postupka izbjeljivanja osim postojanja obojenja jednog, više ili svih zubi svakako su i potpuno sanirana usna šupljina, precizno oko i sigurna ruka doktora dentalne medicine.

Od krunice do potpunog makeovera – stomatolog objašnjava sve što trebate znati o dizajnu osmjeha

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo