Kada izvaditi mliječne zube? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada izvaditi mliječne zube?

Mliječne zube treba vaditi samo onda kada nema mjesta za izbijanje trajnih zubi ili kada su trajni zubi već počeli rasti ispred ili iza mliječnih. Potrebno je na vrijeme riješiti takve smetnje kako bi trajni zubi normalno rasli.

Evo nekoliko savjeta kako bi vađenje mliječnih zubi prošlo što bezbolnije:

Najprije razgovarajte s liječnikom

kPripremite se za eventualna pitanja koja bi vaše dijete moglo postaviti. Najgore je počnete li raspravljati s djetetom kad je ono već na zubarskoj stolici.

Objasnite djetetu što će se dogoditi

Najprije će zubar lokalnim anestetikom namazati zubno meso da jako ne zaboli pikanje injekcije. Kad dobije injekciju, dijete će osjetiti da pecka i trne jezik i usna. Nakon toga zubar uzima instrument kojim će izvaditi zub. Sve to traje tek nekoliko minuta.

Recite djetetu da će zubar izvaditi zub vrlo brzo i da će učiniti sve da jako ne boli.

Ne smijete reći da uopće neće boljeti (može zaboljeti davanje injekcije). Važno je da dijete vjeruje da neće boljeti jako. Ako se poslije vađenja zuba dijete bude dobro osjećalo, nagradite ga odlaskom u kino ili mu kupite knjigu koju je dugo željelo.

Pustite ga na miru ako se ne osjeća dobro

Ne planirajte odlazak zubaru prije nekog važnog događaja, primjerice dječjeg rođendana. Imajte na umu da bi se za ovu zgodu moglo nešto naći i pod dječjim jastukom.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo