Kako odabrati zubnu pastu? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kako odabrati zubnu pastu?

Iza zdravih zubi ne kriju se velike tajne: redovito održavanje higijene, pravilan odabir proizvoda i pomagala, redoviti odlasci stomatologu…

Pjenušave paste olakšavaju četkanje, ali i one bez pjene sadrže antiseptičke tvari koje će lako odlijepiti zubne naslage i spriječiti nakupljanje bakterija. Danas gotovo sve paste sadrže fluor, kojemu proizvođači dodaju različite tvari posebnog mirisa i okusa – biljne sastojke, bikarbonat…

kSvaka zubna pasta ima svrhu očistiti zube, ali ima i posebna svojstva, a odabire se ovisno o potrebi.

S fluorom

Fluor je osnovno sredstvo u borbi protiv karijesa. Zadržava se na zubnoj caklini, jača zube i štiti ih od mikroorganizama. Učinkovita zubna pasta trebala bi sadržavati 1000 do 1500 ppm fluora (jedinica na 1000 ml). Nakon pranja kvalitetnom pastom, na zubima ostaje tanki film koji zube štiti od mirkoorganizama.

Za osjetljive zube

Bol u dodiru s hladnim ili toplim, kiselom ili slatkom hranom ili jednostavno bol pri dodiru četkice? Računa se da svaka druga osoba barem jedanput u životu osjeti bolove zbog pojačano osjetljivih zubi. Osjetite li bolove, posjetite stomatologa. U većini slučajeva uzrok je povlačenje zubnog mesa, što ostavlja nezaštićen vrat zuba. Kako ovaj dio zuba nije zaštićen zubnom caklinom, podražaj se prenosi izravno preko dentina do zubnog živca. Neke zubne paste dragocjena su pomoć za ublažavanje bolova i smanjivanje osjetljivosti zuba.

Za izbjeljivanje

Boja zubi u svakog je različita, a s vremenom zubi svima požute. Protiv toga su paste za zube nemoćne. Neke paste, međutim, mogu spriječiti nastanak mrlja na zubima pušača i osoba koje piju puno čaja ili kave. Najbolje bi bilo ove paste upotrebljavati naizmjence s običnom pastom za zube.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo