Kako smanjiti rizik od bolesti desni?

zubi-osmijeh-usne-zubar

Bolesti desni (parodontopatije) najčešći su uzrok gubitka zuba kod odraslih. Među njima je najpoznatiji parodontitis - trajno upalno stanje desni.

Ova ozbiljna infekcija može uzrokovati ne samo obolijevanje desni, već i ispadanje zuba i gubljenje koštanih struktura koje podržavaju zube.

Mnoga su istraživanja dokazala povezanost između upala desni i bolesti poput dijabetesa, srčanih oboljenja, artritisa, Alzheimerove bolesti i određenih oblika raka, te podcrtala važnost zdravih desni za zdravlje cijelog tijela, a ne samo usne šupljine.

Ako redovito ne četkate zube (najmanje dva puta dnevno) i čistite ih zubnim koncem, značajno ste izloženiji riziku od bolesti desni.

Što još utječe na ovu opasnost?

Pušenje cigareta ili žvakanje duhana povećava rizik od bolesti desni, s obzirom da duhan smanjuje sposobnost ublažavanja upala te tako sprječava zaliječenje i čini nas sklonijima ozbiljnim parodontopatijama.

Bolesti desni često su nasljedne. Obratite pozornost na obiteljsku anamnezu – ako se ove bolesti često javljaju u vašoj obitelji, vi ćete im biti skloniji, čak i ako vodite računa o svom oralnom zdravlju.

Djevojke koje prolaze kroz pubertet, trudnice ili žene u menopauzi suočene su s hormonalnim promjenama i samim time su izložene povećanom riziku od bolesti desni.

Ako bolujete od bolesti koja smanjuje vašu sposobnost liječenja infekcije, kao što tu dijabetes, AIDS ili leukemija, skloniji ste bolestima desni.

Osobe koje su pod velikim stresom mogu zamijetiti probleme s desnima, jer stres ostavlja traga na imunitetu i čini ih sklonijima upalama.

Za zdrave desni biste trebali jesti namirnice bogate vitaminima i mineralima (voće i povrće) te izbjegavati slatku hranu ili namirnice koje sadrže puno ugljikohidrata (tjestenina, krumpi i kruh) koji potpomažu nakupljanje plaka na zubima.

Određeni lijekovi mogu vas učiniti podložnijima bolestima desni, kao što su kontracepcijske tablete, citostatici, lijekovi koji blokiraju androgen (koriste se u liječenju raka prostate), blokatori kalcijevih kanala (drže visoki tlak pod kontrolom) ili ciklosporin (supresira imunitet, a koristi se kako tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ).

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!