Zdravlje

Zdravlje

Karijes bi mogao postati prošlost!

Stručnjaci su dešifrirali strukturu enzima odgovornog za nakupljanje plaka na zubima. Ovo će otkriće omogućiti stvaranje novih zubnih pasti koje će eliminirati karijes!

Možete li zamisliti svoje zube bez ijedne trunčice karijesa? Ovo bi moglo uskoro postati stvarnost. Naime, nizozemski su stručnjaci analizirali glukansukrazu iz bakterija mliječne kiseline Lactobacillus reuteri koja je prisutna u našim ustima i probavnom traktu. Bakterije koriste enzim glukansukrazu kako bi pretvorile šećer iz hrane koju jedemo u dugačke, ljepljive šećerne lance. Ovim se “ljepilom” spajaju na caklinu zuba.

Glavni uzročnici karijesa, bakterije Streptococcus mutans također koriste ovaj enzim. Jednom kada se zalijepe za zub, fermentiraju šećer i otpuštaju kiselinu koja pak nagriza kalcij iz zuba. Na taj način nastaje karijes.

Stručnjaci Sveučilišta u Groningenu su uspjeli dobiti 3D prikaz kristalne strukture enzima te su tako izveli nove zaključke o njegovom mehanizmu funkcioniranja. Ako razviju određene inhibitore tog enzima, bakterije se više neće moći zalijepiti za površinu zuba, te tako neće moći uzrokovati karijes!

“Ne samo da su razni inhibitori koje smo proučavali blokirali glukansukrazu, nego probavni enzim amilazu iz naše sline, koja je potrebna za degradaciju škroba”, objasnili su nizozemski istraživači u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Tvrde kako je moguće u budućnosti inhibitore ovog enzima dodati u zubnu pastu ili vodicu za ispiranje ustiju, ali čak i u slatkiše! “Inhibitor bi mogao spriječiti oštećenje zubiju zbog otpuštenih šećera”, optimističan je Lubbert Dijkhuizen, jedan od voditelja istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo