Zdravlje

Zdravlje

Koliko paste za zube trebate staviti na četkicu za uspješno pranje? Sigurno pretjerujete…

Shutterstock

Bez velike količine paste za zube oni nisu oprani? Čini se da smo krivo naučili.

Ako pastu stavljate na četkicu tako da ju skroz prekrijete, pripremite se na iznenađenje: potrebno je puno manje, barem tako tvrdi stomatolog na svom TikTok profilu. 
Dr. Gao Jye Teh, stomatolog iz Engleske rado dijeli savjete o oralnoj higijeni, a najnovija objava je čini se privukla puno pažnje. U njemu pratiteljima pokazuje (a njih je preko 12 milijuna) koliko paste za zube trebamo staviti na četkicu. Za one starije od 3 godine dovoljna je količina zrna graška, a ako niste primijetili ta se mjera često i navodi na samim pastama za zube. Dodao je i kako laže tko god kaže da je potrebno više. Pojašnjava i kako je sve više od navedene mjere i opasnost za djecu kod kojih se odrasli zubi još nisu u potpunosti razvili. 

“Stvar je u fluorid koji kada se proguta u većim količinama može izazvati kozmetičko stanje koje se naziva zubna fluoroza kod zuba u razvoju, a može biti blaga pa će se javiti samo žućkaste ili smeđe mrlje, do vidljivijih problema”; navodi. No taj je sastojak jednako važan u prevenciji karijesa, a to su dokazale i studije koje isto tako tvrde da pasta koja ga ne sadrži neće spriječiti nastanak karijesa. 

7 najvećih pogrešaka koje svi radimo dok peremo zube – bez zavaravanja

Stomatolog Geoffrey Morris, potvrđuje stav kolege te dodaje kako je za odrasle osobe preporučena količina paste veličine zna graška na četkici s mekanim vlaknima. Za djecu mlađu od 3 godine dovoljno je samo malo “razmazati” paste po četkici kako ne bi progutali. Isto tako djeca trebaju prati zube čim se pojave prvi, dakle oko šestog mjeseca života. 
No ako koristite manje paste od preporučene količine isto možete zaboraviti na njenu korist jer neće moći štiti zube kako bi trebala jer će biti premala količina fluorida i “pjenice” koji će pomoći da se zubi pravilno očiste.  Liječnik nudi još jedan savjet: Jednom kad ste očistili zube, ispljunite višak nemojte ispirati vodom jer je sastojcima potrebno neko vrijeme kako bi djelovali. 

Voda za ispiranje 

Ako želite poduzeti dodatni korak za zaštitu zubi svakako biste trebali koristiti vodicu za zube koja isto sadrži fluorid i koja će pomoći da on bolje djeluje. Kao i sredstva za čišćenje između zuba, vodice za ispiranje usta mogu dosegnuti do područja do kojih četkica za zube ne može. Zbog toga ih je bitno znati izabrati i pravilno koristiti. 

10 namirnica koje mogu uzrokovati neugodan zadah i 10 koje će taj problem riješiti

Postoje dvije vrste ispiranja usta: kozmetička i terapijska

Kozmetičko ispiranje usta može privremeno kontrolirati loš zadah i iza sebe ostaviti ugodan okus, ali ono nema kemijsku ni biološku primjenu izvan privremenog djelovanja. Na primjer, ako proizvod ne uništi bakterije povezane s lošim zadahom, smatra se da je njegova korist isključivo kozmetička.

“Nasuprot tome, terapijsko sredstvo za ispiranje usta sadrži aktivne sastojke koji pomažu u kontroli stanja poput zadaha, gingivitisa i parodontitisa, plaka i karijesa.
Aktivni sastojci koji se mogu koristiti u terapijskom ispiranju usta najčešće su: klorheksidin, heksetidin, fluorid, hidrogen ili karbamid peroksid te esencijalna ulja. Za smanjenje lošeg zadaha najčešće se koriste klorheksidin, heksetidin i esencijalna ulja a mogu se koristiti za kontrolu plaka i gingivitisa. Fluor je dokazano sredstvo koje pomaže u sprečavanju nastanka karijesa i vodice koje sadrže fluor preporučuju se kao dodatak svakodnevnoj higijeni. Peroksid je prisutan u vodicama koje su namijenjene izbjeljivanju zuba međutim ima i antiseptičko djelovanje. Terapijsko ispiranje usta koristi vodice koje imaju aktivne sastojke u većim koncentracijama i neke od njih moguće je kupiti samo u ljekarni.”, pojasnio je Izv. prof. dr. sc. Tomislav Lauc, dr. dent. med.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo