Oralna bakterija kod trudnice uzrokuje prerano rođenje bebe?

Zubi, stomatolog

Bakterije skrivena u ustima trudnica može pridonijeti preranom rođenju bebe, pokazali su rezultati istraživanja Sveučilišta Case Western Reserve iz Ohioa.

I dok se u Hrvatskoj godišnje oko 5 posto djece rodi prije vremena, ova brojka u Americi iznosi oko 12,7 posto. Alarmantni podaci govore da se ova stopa u posljednjih 25 godina povećala za 36 posto. Treba naglasiti kako je intrauterina infekcija prepoznata kao glavni uzrok preranog rođenja, kao i kasnih pobačaja tijekom idućih trudnoća. Uzrok intrauterine infekcije se odavno pripisuje bakteriji koja se iz donjeg dijela genitalnog trakta seli u maternicu. No, nedavna istraživanja ukazuju da takve infekcije ne uzrokuju samo bakterije iz vaginalnog trakta, već i one iz usta.

kTreba reći kako su naša usta dom za oko 700 bakterijskih vrsta. Gingivitis, čest problem povezan s trudnoćom, povećava koncentraciju bakterija u ustima, povećavajući pritom mogućnosti prijenosa kroz posteljicu u krvotok.

Kako je provedeno istraživanje? Znanstvenici su uzorke sline i plaka ubrizgavali u repove trudnih ženki miševa kako bi utvrdili koje su bakterije sposobne za prijenos iz usta u maternicu. Istraživači su identificirali raznoliku skupinu bakterijskih vrsta koje koloniziraju mišju posteljicu, od kojih većina potječe iz usne šupljine, a osim toga su povezane s lošim ishodima trudnoće kod ljudi.

"Ova studija po prvi puta pruža uvid u raznolikost oralnih bakterija povezanih s intrauterinom infekcijom. Na temelju naših rezultata, možemo zaključiti da parodontne terapije usmjerene na kontinuirano smanjenje ukupnog broja bakterija u majčinoj usnoj šupljini mogu biti učinkovite u poboljšanju ishoda poroda", zaključili su znanstvenici.

Rezultati istraživanja su objavljeni u najnovijem izdanju časopisa Infection and Immunity.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!