Pazite što jedete nakon izbjeljivanja zubi!

jabuka zubi lice

Stručnjaci tvrde kako konzumiranjem određenih namirnica odnosno izbjegavanjem drugih možete doprinijeti zadržavanju zavidne bjeline zuba nakon tretmana izbjeljivanja.

Čvrsto voće i povrće kao što su jabuke, zeleni grah, cvjetača, mrkva i celer na nježan način "stružu" zube za vrijeme žvakanja. Spomenute namirnice također doprinose boljem protoku sline, čime se neutralizira kiselina i štite zubi.

Mliječni proizvodi, osobito oni bogati kalcijem te sirevi također pomažu u održavanju bjeline zuba. Mliječne kiseline u spomenutim proizvodima pomažu u prevenciji karijesa. Tvrđi sirevi također pomažu ukloniti čestice hrane zaostale na zubima.

Nakon tretmana izbjeljivanja bi trebalo izbjegavati ili ograničiti potrošnju namirnica koje ostavljaju mrlje na zubima kao što su duhan, sojin umak, bezalkoholna pića, crno i bijelo vino te borovnice.

Iako je izbjeljivanje učinkovita metoda za posvjetljivanje zuba, ova metoda može izazvati negativan kratkoročni učinak kao što je osjetljivost. Pretjerano izbjeljivanje može dovesti do trajnog oštećenja, kao što je erozija zubne cakline.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!