Zdravlje

Zdravlje

Perete li zube pravilno?

Svi znamo da je zube potrebno prati najmanje dva puta dnevno pastom za zube i četkicom, ali malo nas zna da ispravno pranje sprječava nastanak kamenca pa tako i karijesa.

Iako je pranje zubi automatizirana radnja, pokušajte obratiti pozornost i činite to ispravno kako biste što rjeđe odlazili stomatologu.

Kako se pravilno peru zubi

Pročitajte koje greške trebate izbjegavati kako biste očuvali zdravlje zubi:

1. Koristite lošu četkicu: Često kupujemo četkicu zbog njene boje ili oblika, a ne vodimo računa o veličini glave. Odaberite onu koja je prikladna veličini vaših usta. Ako ih morate širom otvoriti kako bi dosegnuli stražnje zube, glava četkice je vjerojatno prevelika ili predebela za vas. Dlačice koje su pretvrde mogu oštetiti desni i uzrokovati krvarenje zubnog mesa. Unatoč tome, stomatolozi osobama s upalom desni preporučuju četkice s tvrdim dlačicama. Zašto? Upala će se s vremenom poboljšati, a s vremenom i nestati. Na većini četkica naći ćete oznaku za čvrstinu dlačica.

3. Četkate kratko i rijetko: Na četkanje bi se trebali “baciti” najmanje dva puta dnevno, ujutro i navečer prije spavanja. Što se duže hrana zadržava na zubima, vaša caklina je u većoj opasnosti. Prosječno vrijeme četkanja trebalo bi iznositi tri minute kako bi se odstranio sav plak, a sastojci iz zubne paste vezali za caklinu.

4. Zube ne perete pravilno: Što ste nježniji prema zubima, desni i zubno meso će biti u boljem stanju. Perete zube, a ne fuge s pločica kupaonice! Vodoravni potezi duž granice desni mogu ostaviti sitna oštećenja. Držite četkicu pod kutom od 45 stupnjeva i kružno četkajte.

5. Izostavljate unutarnju stranu: Mnogi ljudi zaboravljaju na unutrašnju stanu zubi jer ona nije izložena pogledima drugih, ali je zato izložena dodiru jezika i bakterijama koje se nalaze na njemu. Plak se lakše stvara na ovoj strani jer joj ne posvećujemo dovoljno pozornosti.

6. Koristite staru četkicu: Nemojte čekati da se vaša četkica raspadne ili poprimi oblik grma lavande. U pravilu bi se trebala mijenjati svaka tri do četiri mjeseca i nakon svake prehla

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo