Zdravlje

Zdravlje

Popravljanje zuba bez bušilice? Uskoro moguće

No ovakvim brigama uskoro bi mogao doći kraj. Naime, znanstvenici smatraju kako su otkrili tajnu “potpuno bezbolnog” načina plombiranja zuba – bez bušilice!

Nova metoda popravka zuba oponaša uvjete koji omogućuju rast zubne cakline koja se skuplja oko molekula proteina. Znanstvenicima je pošlo za rukom reproducirati prirodni protein u tekućini koja se može lako nanijeti na zube.

Karijes nastaje kada kiselina iz bakterija koje se nalaze u usnoj šupljini stvori mikroskopske rupe u zubnoj caklini. Jednom kada se proteinska tekućina nanese na zub, ona se upije u te sićušne rupe i stvori nakupinu proteina oko kojih se caklina sama počne regenerirati. Unutar nekoliko tjedana, caklina se u potpunosti oporavi.

“Analizirani rezultati su pokazali kako postoje jasne dobrobiti, potpuni popravak karijesa mjesec dana nakon aplikacije materijala, a rezultati su vrlo značajni”, tvrdi profesorica Jennifer Kirkham sa Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Leedsu.

Jedna je švicarska kompanija licencirala tehnologiju za testiranje diljem svijeta, a njeni se predstavnici nadaju kako će se razviti i koristiti u svim stomatološkim ordinacijama kao bezbolni način popravka zuba.

Samo pola populacije redovito ide stomatologu jer se boje, a voditelji studije smatraju kako će se s novim liječenjem ovo promijeniti – bezbolni popravak zuba sigurno će olakšati brige pacijenata koji se obraćaju stomatologu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo