Pravilnom prehranom do lijepog osmijeha

jabuka zubi lice

Karijes ne nastaje sam od sebe! Bitan faktor je hrana koju svakodnevno jedemo. Bakterije u ustima pretvaraju uneseni šećer u kiseline, koje odmah djeluju na zube. Što češće jedete, to su vaši zubi u većoj opasnosti.

Hrana koja "njeguje" zube

Za zdrave zube najbolje je jesti sir, piletinu, orašaste plodove i mlijeko. Ove namirnice opskrbljuju zube kalcijem i fosforom koji su nužni za demineralizaciju (prirodan proces kojim zubi nadopunjuju minerale prethodno uništene kiselinom).

mlijeko par zdrava hranaVjerojatno ste čuli kako su za zube zdrave i jabuke i kruške te povrće. Voće obiluje vodom koja potiče slinu na odstranjivanje čestica i kiselina. Citruse i rajčicu jedite uz druge namirnice kako biste minimizirali količinu kiseline na zubima.

U loše namirnice, pune šećera, spadaju bomboni, kolači, čipsevi, banane, grožđice i drugo sušeno voće. Također budite na oprezu sa pastilama, jer i one sadrže velike količine šećera. Koristite ih samo kad morate.

Od pića su najsigurniji voda, mlijeko i nezaslađen čaj. Izbjegavajte sokove, limunade i kavu sa šećerom.

Proizvodi bez šećera

Proizvodi koji se vode kao nezaslađeni zapravo u sebi sadrže prirodne šećere kao što su med, šećerni sirup, fruktozu, ječmeni sirup ili rižin sirup. Prirodni šećeri imaju isti broj kalorija kao i druga pića, te su jednako loši za zube.

Kako biste sigurno znali je li piće zaslađeno ili nije, dobro proučite sadržaj, posebice dio o količini ugljikohidrata i šećera.

Što je sa žvakaćim gumama?

Žvakaće gume bez šećera su čak i korisne za zube, jer pomažu razgradnji hrane koja se zalijepila za zube, te potiče nastanak slinu. Žvakaće gume sa ksilitolom (zamjenom za šećer) doslovno reduciraju nastanak karijesa.

zubi pranje mama sinMali savjeti za zdrave zube

  • Zube redovno perite najmanje dva puta dnevno. Pogotovo nakon jela
  • Koristite zubnu pastu koja sadrži fluor
  • Čistite zube zubnim koncem barem jednom dnevno
  • Dva put godišnje posjetite stomatologa

 

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!