Pušenje i manjak sna najviše štete zubima!

Zubi, pokvareni

Na zdravlje svake pojedine osobe mogu utjecati brojni faktori. Tu se ubraja prehrana, količina sna, psihički stres, upotreba duhana i tjelesna aktivnost. No, na zdravlje zuba najpogubnije djeluju pušenje i manjak sna!

kPokazali su to rezultati istraživanja objavljenog u časopisu Journal of Periodontology u kojem je sudjelovalo 219 zaposlenika jedne japanske tvornice. Studija je nedvojbeno pokazala da trovanje nikotinom i manjak sna samostalno utječu na progresiju parodontne bolesti.

Kod sudionika koji su spavali sedam do osam sati primijećeno je sporije napredovanje parodontne bolesti, i to u usporedbi s ispitanicima koji su spavali šest ili manje sati. Stručnjaci tvrde kako značajan utjecaj na progresiju parodontne bolesti ima i visoka razina stresa i svakodnevno konzumiranje alkohola.

Pušenje je snažan negativan čimbenik koji utječe na oralno zdravlje. Uz to, nedostatak sna može oslabiti imunološki odgovor koji može uzrokovati progresije oralnih bolesti", izjavio je autor istraživanja, stomatolog Muneo Tanaka.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!