Zdravlje

Zdravlje

Sok od naranče štetniji za zube od sredstava za izbjeljivanje

O izbjeljivanju zuba danas se raspravlja više no ikad. I dok jedni tvrde kako ono oštećuje zubnu caklinu, drugi stomatolozi tvrde kako se pacijenti nemaju čega bojati. Jedno je ipak sigurno: sok od naranče gori je za zube čak i od sredstava za izbjeljivanje.

kNaime, istraživački je tim s Eastman instituta oralnog zdravlja otkrio kako se efekt 6-postotnog hidrogen peroksida, čestog sastojka pripravaka za izbjeljivanje, može u velikoj mjeri usporediti s kiselim voćnim sokovima. Tako sok od naranče izrazito smanjuje tvrdoću i povećava hrapavost zubne cakline.

“Kiselina je toliko jaka da uzrokuje nagrizanje zuba. Sok od naranče
smanjuje tvrdoću cakline za 84 posto. Kad je pak riječ o izbjeljivanju,
nismo otkrili značajne promjene u tvrdoći ili na površina cakline”,
rekao je jedan od znanstvenika, čiji su rezultati nedavno objavljeni u
časopisu Journal of Dentistry.

Zahvaljujući novoj vrsti vertikalnog skeniranja mikroskopom, znanstvenici su, kao nikada do sada, bili u stanju detaljno pregledati veliku površinu zuba.

“Oslabljena i nagrižena caklina može ubrzati trošenje zuba i povećati rizik za karijes. Većina bezalkoholna pića, uključujući ona gazirana i voćne sokove, su po svojoj prirodi kiseli. Naša je studija pokazala da sok od naranče, može potencijalno uzrokovati značajnu eroziju zuba”, upozorili su znanstvenici.

kOdavno je poznato da sok i gazirana pića imaju visok sadržaj kiselina, koje mogu negativno utjecati na tvrdoću cakline.

“To je potencijalno vrlo ozbiljan problem za ljude koji piju gazirana pića i voćne sokove svaki dan. Trenutno još nemamo djelotvoran alat za sprječavanje erozivnog efekta, iako postoje indicije da više razine fluorida mogu pomoći u smanjivanju brzine erozije”.

Stručnjaci savjetuju potrošačima da budu svjesni kisele prirode pića, uključujući ona gazirana, voćne sokove, sportska i energetska pića. Što su zubi duže izloženi kontaktu s kiselim pićima, posljedice erozije će biti teže. Ljudi koji polako pijuckaju svoje piće više od 20 minuta, imaju veću vjerojatnost za zubnu eroziju od onih koji svoj napitak ispiju brzo.

Također je vrlo važno održavati kvalitetnu oralnu higijenu. To podrazumijeva četkanje zuba dva puta dnevno fluoridnom zubnom pastom te posjet zubaru barem jednom godišnje.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo