Spriječite zadah iz usta

Zadah iz usta, zubi

Brojni su neprijatelji ugodnog, svježeg daha. Na vrhu popisa su loša "prehrana, stres i pušenje, neki lijekovi, smetnje s disanjem, loša probava, loše održavanje higijene usta...

kStres i pušenje

Suvremeni ritam života katkada je ubitačan. Čim ujutro ustanete već kasnite. Morate znati da stres uzrokuje vraćanje (refluks) kiseline iz želuca u jednjak. Naučite se opustiti. Osigurajte dovoljno vremena za potpun i uravnotežen doručak kojeg pojedite u miru. Priuštite si kratke trenutke odmora tijekom dana.

Prehrana

Brojne se ugodne arome na nepcu mogu pretvoriti u loše mirise. Najbolje rješenje: umjesto da se odričete zadovoljstva okusa, redovito četkajte zube i naučite male trikove kojima možete prikriti neugodni zadah (osvježavajući bomboni, kapsule, sprejevi, gume za žvakanje, sprejevi za osvježavanje daha).

Otorinolaringološki poremećaj

Sinusitis, prehlada ili angina kao da uvijek vrebaju iz zasjede. Sve bolesti dišnog sustava utječu na dah, jer je nos povezan s usnom šupljinom.

kProblem u ustima

Imate pokvareni zub ili vam zubno meso krvari, boli vas i otečeno je? To je jedan je od najčešćih uzroka lošeg zadaha iz usta. Upala zubnog mesa utječe na dah jer se na tom mjestu razvijaju bakterije.

Poremećena probava

Želučano-jednjački refluks (povrat probavne želučane kiseline prema jednjaku) može se osobito lako pojaviti u nekim položajima tijela (posebice dok ležite) i biti uzrok upali jednjaka zbog nagrizanja sluznice kiselinom. U ovom slučaju neugodan dah posljedica je hijatalne hernije, (utiskivanje želuca u prsnu šupljinu uz jednjak) što je česta pojava kod pušača.


K.R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!