Zdravlje

Zdravlje

Što je dobro znati prije profesionalnog izbjeljivanja zubi? Ovo savjetuje jedana pacijentica

Shutterstock

Možda će vam najteže biti izbjegavati nekoliko dana hranu u boji.

Svi želimo imati lijep osmijeh, a prvi korak ka tome je redovita i pravilna higijena usne šupljine.

Novinarka Genesis Rivas je poželjela isprobati tretman izbjeljivanja zubi kod stomatologa, koji je objasnio kako otprilike izgleda tretman. ” Profesionalni tretman traje oko 90 minuta gdje prvo napravimo protektivnu barijeru desni prije nanošenja gela za izbjeljivanje. Dok čekate da proces završi možete ležati i doslovno ne raditi ništa. Ako se koristi kućni pribor, radimo personalizirane trake koje možete nanorisiti nekoliko dana ili dva tjedna, a u oba slučaja se koristi vodikov peroksid koji uklanja mrlje s površine zuba i čini ih bijelim”, pokašnjava dr. Sharon Huang. Nakon što je završio proces izbjeljivanja kod stomatologa, Rivas je poželjela čitateljima otkriti što bi joj bilo drago da je znala prije samog dolaska na tretman.

Zakažite prethodno termin za čišćenje kamenca

Za najbolje rezultate je pametno prethodno posjetiti liječnika kako bi očistio kamenac, a to će pomoći da se gel za izbjeljivanje bolje upije i da bolje rezultate.

Ne boli – ili ne bi trebalo

Puno je horor priča koje kruže i u kojima se navodi kako je proces izbjeljivanja bolan. Ona kaže kako nije osjetila bol. Stomatolog napominje kako bi svaka osoba koja osjeti bol trebala odmah upozoriti liječnika. Ističe kako je normalno da u nekim trenucima osjetimo laganu neugodnost a koja je posljedica prodiranja sastojka gela dublje u zub, ali to nije ništa zbog čega se treba zabrinjavati.

8 genijalnih trikova za rješavanje neugodnog zadaha koje vam do sad nitko nije otkrio

Izbjegavajte namirnice koje ostavljaju mrlje

Huang savjetuje da se prodržavamo tzv. Bijele dijete kako bi rezultati čišćenja bili što bolji. Izbjegavajte tamno obojena pića poput kave, čaja ili sokova barem 48 do 72 sata nakon zahvata. Ako mrlje od borovnica mogu ostati na vašoj odjeći, onda je jasno da mogu i na zubima pa je pametno jesti namirnice poput jogurta, piletine, riže… Ako ste ljubitelj kave i vina, ovo će vam pravilo biti teško slijediti ali izdržite samo par dana i trud će se isplatiti.

Pazite i na unos namirnica kao što su soja sos, rajčica ili tamni ocat. Ako već morate popiti kavu, savjet je da to činite kroz slamku. Zube je isto tada pametno prati pastama koje su bezbojne.

Rezultat može varirati

Huang navodi kako često pacijenti očekuju super bijele zube, ali istina je da će se oni vratiti na vašu prirodnu boju koja je određena. Liječnik navodi kako je prvi vanjski sloj zubi caklina a ispod dentin koji je žućkast. Osobe koje imaju tanju caklinu će tako imati i žućkaste zube. Genetika je jednako važan faktor dok i životni stil ima svoj utjecaj na izgled zubi. Najbolje je prije zahvata svakako o njemu razgovarati s liječnikom, a on će prema izgledu zubi, debljini cakline procijeniti koju je formulu najbolje koristiti za vaše zube.

Karijes možete dobiti i ako se ljubite s osobom koja ne pazi na oralnu higijenu – tvrde stomatolozi

Koliko će dugo promjena biti vidljiva ovisi o vašim navikama

“Rezultat profesionalnog izbjeljivanja može trajati od 6 mjeseci do dvije godine, a ovisi o mnogo toga; kvaliteti cakline, životnom stilu, prehrani i oralnoj higijene”, navodi Huang. Ako jedete puno namirnica u boji, pijete puno kave i crvenog vina, rezultat bi mogao trajati kraće. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo