Što vaš dah govori o vama? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Što vaš dah govori o vama?

Od boje zuba, pa sve do stanja desni… usta nam mogu puno toga reći o cjelokupnoj slici zdravlja organizma. Na što treba obratiti pozornost?

Osmijeh otkriva našu narav i emocije, no također čuva tjanu našeg zdravlja, tvrde stručnjaci. Naime, iz zadaha se mogu prepoznati mnoge bolesti!

Od boje zuba, pa sve do stanja desni… usta nam mogu puno toga reći o cjelokupnoj slici zdravlja organizma. Na što treba obratiti pozornost?

Zadah

Zadah iz ustiju ne upućuje samo na lošu higijenu usne šupljine ili nekorištenje zubnog konca. Ako redovito četkate zube, čistite jezik, koristite interdentalne četkice i zubni konac, a i dalje primiječujete loš miris iz ustiju, to bi moglo upućivati na ozbiljnije zdravstvene tegobe kao što su poremećaju želuca, loša probava ili bolest jetre, tvrdi londonski klinički direktor Elleven Dental, dr. Sameer Patel.

Požutjeli zubi

Uzimanje određenih lijekova može ostaviti traga i na vašim zubima. Tako antibiotik tetraciklin, koji se često propisuje za tretiranje akni, tekućina za ispiranje ustiju specifično propisana za bolesti desni ili lijekovi za visoki tlak mogu promijeniti boju zubi u žućkastu.

Ovu tegobu možete riješiti odlaskom stomatologu na postupak izbjeljivanja.

Suha usta

Iako suha usta najčešće povezujemo s dehidracijom i drugim faktorima, poput alkohola ili pušenja, nedostatak sline može biti početni znak šećerne bolesti. Dijabetes uzrokuje zadebljanje krvnih žila u žlijezdama slinovnicama te tako usporava prirodno stvaranje sline. Posljedično, desni su sklonije razvijanju upale, a drugi simptomi dijabetesa uključuju izrazitu žeđ, osjećaj žarenja u rukama i stopalima, čestu potrebbu za mokrenjem i zamućenje vida.

Bruksizam

Škrgutanje zubima po noći (bruksizam) često je znak emocionalnog ili psihološkog stresa, koji se manifestira dok spavamo. Simptomi bruksizma uključuju bolove u čeljusti, glavobolju te očigledne tragove na zubima, pa čak i njihovo smanjenje s vremenom.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo