Zdravlje

Zdravlje

Umasiravanje zubne paste štiti zube 400 posto više

Redovito četkanje zuba osnova je dobre oralne higijene. No, ako umjesto četkanjem zubnu pastu nenesete s pomoću svog prsta, možete učetverostručiti njen učinak!

Tako bar tvrde švedski stručnjaci koji su ustanovili kako trljanje paste za zube povećava zaštitu fluorom za čak 400 posto!

Stručnjaci Sveučilišta Gothenburga su proučavali učinkovitost paste za zube s velikim postotkom fluora kod 16 ispitanika. Oni su dobili zadatak četkati zube ovom pastom nekoliko puta na dan (svaki ispitanik je dobio određeni broj ponavljanja), ali su i neki morali umasirati pastu za zube koristeći svoj prst.

“Ova masažna tehnika se pokazala barem jednako učinkovitom kao i treće četkanje i povećala je količinu fluora u ustima. Masiranje zuba i desni zubnom pastom može biti jednostavan način da svojim zubima priuštite treći ‘udarac’ u danu, primjerice nakon ručka, no ono ne bi smjelo zamijeniti četkanje pastom s fluorom ujutro i uvečer. Ono je dodatna tehnika”, objasnila je Anna Nordstrom, voditeljica istraživanja.

Savjetovala je da bismo trebalo izbjegavati ispiranje ustiju vodom nakon četkanja jer tako uklanjamo fluor – mineral koji sprječava karijes tako što učvršćuje zaštitnu zubnu caklinu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo