Zdravlje

Zdravlje

Zašto u trudnoći dolazi do povlačenja zubnog mesa?

Problemi sa zubnim mesom su dosta česti u trudnoći. U tom se razdoblju mijenja sve, pa tako dolazi i do određenih promjena u usnoj šupljini, na zubnom mesu… Zašto je tome tako? Odgovor smo potražili kod poznatog stomatologa Tomislava Flegara.

k   Tomislav Flegar, dr. stomatologije

“Dio zubnog mesa koji se povukao se neće nikada spontano “popuniti”. Tzv. osjetljivost zubnog vrata nastaje kao posljedica povlačenja zubnog mesa, pa je svim utjecajima (toplina, hladnoća, slatko, itd.) ostao izložen dio zuba neprekriven caklinom, već dentinom u kojem završavaju krajevi živaca. Zbog toga je i nastala spomenuta osjetljivost. Postoje određeni parodontološki zahvati kojima se to zubno meso može djelomično vratiti, međutim trudnicama preporučujem upotrebu specifičnih zubnih pasti koje će u vrlo kratkom razdoblju riješiti problem preosjetljivosti zubnog vrata”, naglašava stomatolog Flegar.

Naš sugovornik svim trudnicama preporučuje održavanje maksimalne oralne higijene, što uključuje pravilno četkanje zuba, upotrebu zubnog konca i bezalkoholnih vodica za usta.

“Tim postupcima nećete vratiti povučeno zubno meso, ali ćete spriječiti moguće upale i napredovanje procesa povlačenja u razdoblju do poroda. Nakon poroda, bilo bi dobro da se naručite na stomatološki pregled ili javite specijalisti parodontologu koji će već znati što treba učiniti”, zaključuje naš sugovornik.

Ukoliko i vas muče problemi povezani s povlačenjem zubnog mesa, predlažemo da se obratite našim stomatolozima suradnicima.

 

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo