Zdravlje

Zdravlje

Znate li održati zdrave zube?

Kvalitetna oralna higijena i upotreba fluorida spadaju među glavne faktore koji sprječavaju propadanje zuba i osiguravaju oralno zdravlje.

Zube perite dva puta dnevno sa zubnom pastom koja sadrži fluorid. Barem jednom dnevno očistite površinu između zubi specijalnim koncem ili čačkalicom. Nakon što ste prije spavanja oprali zube, prestanite konzumirati hranu.

Zubara posjećujte svakih šest mjeseci. Također, posavjetujte se s njim prije podvrgavanja estetskim zahvatima na zubima.

Hranu i pića ne konzumirajte u kontinuitetu. Ostavite vremena slini da između obroka neutralizira kiseline i obnovi zube.

Što se tiče djece i mladeži, s pranjem zuba fluoridnom zubnom pastom krenite čim se pojavi prvi zub. Djecu ne uspavljujte mlijekom ili nekom drugom tekućinom iz bočice. Upravo bi šećer u tim tekućinama mogao naškoditi novonastalim zubićima.

Ljudi koji su podložni riziku propadanja zuba trebali bi:

  • Smanjiti unos kisele hrane i pića
  • Izbjegavati četkanje zubi nakon konzumiranja kisele hrane, voća i pića. Time ćete potaknuti ponovnu mineralizaciju zubne cakline.

Fluoridne zubne vodice i gume za žvakanje bez šećera potaknut će mineralizaciju nakon jela. Žvakaće gume bez šećera potaknut će protok sline i pritom očistiti zube od naslaga.

Redovito obavljajte preglede kod svog zubara (svakih šest mjeseci). Veliku ulogu u očuvanju zdravih zubi igraju i škole jer upozoravaju i uče djecu o važnosti kvalitetne oralne higijene i zdrave prehrane.

Maja

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo