Zdravlje

Zdravlje

5 stvari koje niste znali o masturbaciji

Svaki muškarac koji može, doista i masturbira. Zašto ne? Masturbacija oslobađa stres te pomaže pri boljem spavanju.

Za vas smo pripremili pet stvari koje biste svakako trebali znati:

1. Ne postoji abnormalna masturbacija
Mnogi će se muškarci u jednom trenutku zapitati koliko je ustvari normalan način na koji masturbiraju. Stručnjaci napominju kako smo svi drugačiji, te kako zapravo i ne postoji način na koji bi se odredilo što je normalno, a što nije. Svatko masturbira na svoj način. Koristite li ruku, ili imate neku određenu seksualnu igračku, određenu odjeću, maštanja, gledate časopise ili svoj odraz u zrcalu – sve ovisi o onome što vas zapravo uzbuđuje.

muskarac zaviruje ispod ruc2. Masturbacije nije posve sigurna
Masturbacijom ne možete pokupiti neku zaraznu bolest, niti zadobiti tjelesnu ozlijedu, kao što je moguće tijekom seksa s partnericom, no apsolutna sigurnost nije zajamčena. Premda je masturbacija najsigurniji oblik seksa, tu zakoni fizike i biologije nikako ne prestaju.

Česta ili snažna masturbacija može iziritirati kožu penisa. Masturbacija s pognutom glavom, kao kada se oslanjate o jastuk ili pod, može dovesti do ozlijede mokraćnih puteva. Pritom ozljeda može biti toliko izražajna, da muškarci nakon nje nisu više u mogućnosti urinirati stojećki, nego moraju sjesti. Također, u najekstremnijim slučajevima može doći i do loma penisa, stoga budite oprezni.

3. Masturbacijom i poboljšava i pogoršava seks s partnericom
Masturbacija može biti izvrsna za poboljšanje seksa s partnericom. Možete puno naučiti o tome što vam odgovara, a što ne, kakve dodire volite i gdje i ta saznanja podijeliti s odabranicom. Na ovaj način muškarci mogu prepoznati i trenutak prije ejakulacije te time izbjeći onu preranu. Možda najbolja strana masturbacije na vidjelo izlazi onda kada vam partnerica nije u blizini, ili boluje od neke bolesti koja joj onemogućuje spolni odnos.

S druge strane, nekim muškarcima se masturbacija toliko svidi, da pomalo zapostave partnericu, što može dovesti do neslaganja u vezi.

4. Određeni oblici masturbacije uzrokuju seksualne disfunkcije
Stručnjaci upozoravaju da muškarci koji masturbiraju ne simulirajući seks s partnericom, mogu imati problema sa zakašnjelom ili neostvarenom ejakulacijom. Kod ovih slučajeva do orgazma i ne dođe. Liječnici napominju kako bi se muškarci trebali zapitati koliko se osjećaj prilikom masturbacije razlikuje od onog koji doživljava s partnericom, te što učiniti kako bi doživljaj bio što sličniji.

muskarac golo tijelo5. Masturbacija uzrokuje rak prostate?
Nedavno istraživanje otkrilo je da se kod mlađih muškaraca koji masturbiraju povećao rizik oboljenja od raka prostate, dok se kod starijih muškaraca koji masturbiraju taj rizik smanjio. Kod spolnog odnosa ovakvi rezultati nisu zapaženi.

Stručnjaci napominju da se ovdje ipak ne radi o samoj masturbaciji kao potencijalnom pokretaču raka prostate kod muškaraca u 20-ima i 30-ima. Muškarci koji više masturbiraju, mogu to činiti zbog visokih razina spolnih hormona, dok bi mlađi muškarci koji u obiteljskoj anamnezi imaju oboljenja od raka prostate trebali pripaziti. Muškarcima iznad 50 godina, masturbacija pomaže drenažu tekućina iz prostate koje može sadržavati neke kancerogene supstance.

Maja Popović

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo