Ateroskleroza je češća kod muškaraca - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ateroskleroza je češća kod muškaraca

Riječ je o jednoj o najraširenijih obiteljskih bolesti na koje je moguće utjecati preventivom.

Zbog ateroskleroze dolazi do postupnog gubitka elastičnosti stijenki arterija, na kojima se taloži aterosklerotski plak, prvenstveno zbog unošenja masnoća životinjskog porijekla. To ima za posljedicu otežano strujanje krvi, a time i nedovoljnu opskrbljenost organa krvlju.

Simptomi

kTo je vrlo podmukla bolest, jer se razvija polagano, bez ikakvih znakova, sve dok arterije nisu toliko sužene da organi krvlju ne dobivaju dovoljno kisika. Ako su zahvaćene arterije u mozgu, osoba će imati intelektualnih problema, a ako su naslage na srčanim krvnim žilama, odnosno arterljama koje dovode krv nužnu za rad srčanog mišića, to će se negativno odraziti na srce. Uočljive smetnje obično javljaju između 50. i 65. godine. Bolest je češća u muškaraca, zato što ženski hormoni štite arterije.

Promjenjivi faktori rizika

  • Gojaznost
  • Visokokalorična prehrana, bogata masnoćama i šećerima
  • Pušenje
  • Sjedilački život
  • Visok tlak

Mjere opreza

1. Smanjite unos masnoća: Neka hrana, poput mesa, salama, sireva, mlijeka, maslaca, koja sadrži masnoće životinjskog porijekla, pogoršava stanje.

k2. Smanjite unos jednostavnih šećera i alkohola: I jedni i drugi se u organizmu pretvaraju u trigliceride, odnosno drugu kategoriju masnoća, koja se taloži na unutarnjim stijenkama arterija.

3. Jedite mahunarke: Grah, slanutak, leća, grašak osiguravaju nužne bjelančevine, iako, za razliku od mesa i sireva, ne sadrže masnoće.

4. Smanjite kalorije: Prekomjerna težina je faktor rizika.

5. Redovito vježbajte: Izvrsna je šetnja umjerenim korakom, najmanje 30 minuta, četiri puta tjedno, jer uključuje mišiće cijelog tijela i pospješuje cirkulaciju.

6. Ne pušite: Ugljični dioksid kojeg udišete pušenjem postupno izaziva otvrdnuće stijenki arterija.

7. Redovito kontrolirajte krvni tlak: U slučaju da su vrijednosti više od normalnih, trebate učiniti sve da ih snizite.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo