Zdravlje

Zdravlje

Dijagnoza raka prostate – povećan rizik za samoubojstvo

Dijagnoza raka prostate može biti toliko uznemirujuća, da kod nekih muškaraca može povećati šansu za samoubojstvo ili fatalni srčani udar, pokazalo je novo istraživanje.

k“Nažalost, rezultati istraživanja nisu nimalo iznenadili nas znanstvenike. Dijagnoza karcinoma je izrazito stresan događaj. A poznato je da akutni
stres može povećati faktore rizika za kardiovaskularne bolesti.
Također, ako osoba ima prikrivene zdravstvene probleme dijagnoza može
biti okidač koji će pacijenta navesti na suicid”, izjavila je dr. Lorelei A. Mucci s Harvarda.

Istraživanje je ustanovilo kako muškarci, kojima je dijagnosticiran rak prostate, imaju 40 posto veći rizik za samoubojstava u godinama koje slijede nakon postavljanja dijagnoze. Treba reći kako se rizik od oduzimanja vlastitog života u prva tri mjeseca nakon dijagnoze penje na nevjerojatnih 90 posto!

I dok je rizik za smrt od srčanog udara kod oboljelih muškaraca bio samo 9 posto viši u prvoj godini, on se više nego udvostručio tijekom prvog mjeseca nakon dijagnoze.

“Veliku ulogu u smanjivanju rizika od samoubojstava igraju liječnici. Oni moraju nakon objavljivanja dijagnoze karcinoma razgovarati s muškarcima te im objasniti da su šanse za preživljavanje od ovakve vrste karcinoma dobre!, zaključili su znanstvenici.

Rezultati istraživanja su objavljeni u novom on-line izdanju časopisa Journal of the National Cancer Institute.

 
K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo