Estrogeni štite od raka prostate?

muskarac, odijelo, mobitel

Metaboliti estrogena koji se smatraju štetnima kod raka dojke više se luče kod muškaraca koji ne boluju od raka prostate, a u manjoj količini kod bolesnika s ovim zloćudnim tumorom.

Zdravlje prostate se smatralo ovisnim o količini muških hormona koje skupno nazivamo androgenim hormonima, međutim, sada se pojavila teza kako estrogeni i njihovi metaboliti (razgrađeni estrogen uz pomoću kemijskih procesa u tijelu) imaju ulogu u normalnom rastu prostate, ali i u njenom raku.

Cilj stručnjaka centra za istraživanje raka u Georgetownu bio je procijeniti korištenja metabolita estrogena kao markera za rizik raka prostate. Istraživači su mjerili estrogene i njihove metabolite u mokraći 77 muškaraca koji su bolovali od raka prostate, 77 zdravih ispitanika iz kontrolne skupine, te 37 muškaraca koji su prošli biopsiju, ali nisu dobili dijagnozu ove maligne bolesti. Jedan određeni metabolit pojavio se u povišenoj koncentraciji kod muškaraca s rakom prostate.

Tim koji predvodi doktorica Ouraia Kosti je također zaključio kako metaboliti estrogena koji se smatraju štetnima kod raka dojke (16-KE2 i 17-epiE3) se više luče kod muškaraca koji ne boluju od raka prostate, a u manjoj količini kod bolesnika s ovim zloćudnim tumorom.

"Ovo sugerira kako određeni estrogeni imaju zaštitnu ulogu protiv razvitka raka prostate. Moguće je da različita tkiva drugačije reagiraju na estrogene, stoga se moguća uloga metabolita 16-KE2 i 17-epiE3 u prevenciji raka prostate treba dalje istražiti", zaključila je voditeljica istraživanja Kosti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!