Zdravlje

Zdravlje

Hoće li se spolne funkcije poboljšati operacijom prostate?

Gotovo polovica muškaraca koji su podvrgnuti operaciji za rak prostate završe s većim problemima vezanim uz inkontinenciju i manje spolne moći nego što su predviđali, pokazalo je američko istraživanje.

Prije operacije (prostatektomija), neki su muškarci očekivali kako će se njihove urinarne i spolne funkcije poboljšati operacijom, no to je daleko od istine, tvrde urolozi Sveučilišta Michigan koji su poveli ovu studiju.

“Bilo kakva intervencija koju izvršite na pacijentu, neovisno radi li se o operaciji ili zračenju, neće poboljšati funkcije osobe od one razine na kojoj su trenutno”, objasnila je dr. Tracey Krupski sa Sveučilišta Virginia koja je komentirala studiju.

Stručnjaci Sveučilišta Michigan ispitali su 152 muškarca kojima je prostata kirurški odstranjena (ili jedan dio) prije operacije. Liječnici su ih upoznali sa svim rizicima koje operacija nosi, uključujući erektilnu disfunkciju i inkontinenciju. Istraživači su pacijente pitali o njihovim očekivanjima urinarnih, crijevnih i spolnih funkcija godinu dana nakon što prođu operaciju odstranjivanja prostate.

Polovica je muškaraca očekivala jednake funkcije kao i prije operacije, a 17 posto je očekivalo poboljšanje. Godinu dana kasnije ispitivači su ustanovili kako se samo 36 posto očekivanja o urinarnim funkcijama obistinilo, baš kao i 40 posto očekivanja o spolnim funkcijama.

“Pacijente samo možemo informirati o općim statistikama, ne možemo predvidjeti što će biti sa svakim pojedincem, kako će se oporaviti. To znači da ako se nađu u nedoumici, osobe su optimističnije i više se nadaju”, objasnila je Daniela Wittmann, koordinatorica Odsjeka za urologiju Sveučilišta Michigan, ujedno i voditeljica studije.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo