Zdravlje

Zdravlje

Izlazak u pivnicu dobar je za mentalno zdravlje!

Dobre vijesti za naše drage muškarce! Izlazak u pivnicu dobar je za mentalno zdravlje!

Možda je za neke samo izlika, no muško druženje u kafiću ili pivnici zapravo je korisno na nekoliko razina! Ovakav izlazak može učiniti čuda za muško mentalno zdravlje, tvrde stručnjaci Medicinskog istraživačkog vijeća iz zapadne Škotske. Oni su se koncentrirali na muškarce stare između 30 i 35 godina koji su “čoporativno” izlazili u pivnicu. Ispitani su o svojim navikama konzumacije alkoholnih pića, a zaključak je ponešto iznenadio stručnjake.

“Najiznenađujuć je način na koji je konzumacija alkohola otvorila priliku muškarcima za alternativno ponašanje – na način koji nije povezan s muževnošću. Kada popijete nekoliko pića, to vam pomogne da izrazite osjećaje, iako to ne biste napravili u svakodnevnom životu. Osobno ispitanike nisam pitala o mentalnom zdravlju, nego su ga oni sami spomenuli”, objasnila je voditeljica studije dr. Carol Emslie.

Zaključaj njene studije srušio je stereotip o tihim muškarcima koji ne odaju svoje osjećaje: “Konzumacija alkohola u društvenim skupinama imala je pozitivan učinak na mentalno zdravlje. Osobe piju zajedno, smiju se i šale, a to popravlja raspoloženje. Pomaže vam da se otvorite i opustite. Također, muškarci su o tome razgovarali kao o načinu na koji paze jedni na druge”, objasnila je Emslie.

Ova je znanstvenica dodala dublje objašnjenje muškog druženja, koje bi moglo pomoći kod intervencija zbog mogućih problema: “Moramo se dotaknuti kulturološke strane konzumacije alkohola i shvatiti kako je ono užitak; društveno je i ključno za prijateljstva. Ako ignorirate tu činjenicu, tada ne shvaćate kontekst u kojem ljudi piju. Način na koji su muškarci rekli da paze jedan na drugog je nešto što bismo mogli iskoristiti u vidu intervencija”, zaključila je voditeljica studije objavljene u časopisu Health Psychology.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo