Krvni ugrušci prijete bolesnicima s rakom prostate

lijecnik, dotktor

Muškarci koji boluju od raka prostate izloženi su većem riziku razvijanja krvnih ugrušaka, posebno ako primaju hormonsku terapiju, pokazalo je istraživanje.

"Naši rezultati pokazuju kako je važno razmotriti tromnoemoličke [zgrušavajuće] nuspojave kada se liječe pacijenti s rakom prostate, pogotovo oni koji zahtijevaju endokrinu terapiju", tvrdi Mieke van Hemelrijck sa King`s Collegea u Londonu, autorica istraživanja.

Endokrino liječenje je trenutno baza terapije za muškarce koji su lokalno razvili tumor ili metastaze, stoga nije moguće promijeniti liječenja, ali liječnici mogu biti svjesniji rizika bolesti zgrušavanja krvi i provjeravati bolesnike za određene simptome kada obavljaju preglede, tvrde stručnjaci.

"Već desetljećima znamo kako su pacijenti s rakom izloženi većem riziku krvnih ugrušaka, ali ova pojava nije bila usko definirana za populaciju s rakom prostate. Prvi put, dodali smo brojke riziku za ovu skupinu", smatra doktor Steven Clinton, direktor Odsjeka za onkologiju prostate Centra za rak Sveučilišta Ohio. Točnije, pacijenti s rakom su suočeni s četverostruko većim rizikom razvijanja krvnih ugrušaka u odnosu na osobe bez maligne bolesti. Rizik se povisuje s godinama i drugim metodama liječenja raka, uključujući prostatektomiju (uklanjanje prostate).

Istraživači su koristili podatke švedskog registra bolesnika s rakom prostate, a muškarci su podijeljeni u tri skupine, ovisno o metodi liječenja. Ispitanici koji su primili hormonsku terapiju bili su izloženi 2,48 posto većem riziku krvnih ugrušaka i gotovo dvostruko većim izgledima plućne embolije u odnosu na muškarce bez raka prostate.

Muškarci kojima je uklonjena prostata su bili izloženi 73 posto većem riziku krvnih ugrušaka i dvostruko većem riziku plućne embolije, dok su ispitanici koji su bili samo na promatranju bili izloženi 27 posto povišenom riziku krvnih ugrušaka i 57 posto većem riziku ugrušaka u plućima.

Osobe koje su starije od 65 godina ili bolesnici u naprednom stadiju bolesti bilu su izloženi još većem riziku. S obzirom da su muškarci koji nisu primili nikakvo liječenje bili također izloženi većem riziku ugrušaka, veliki dio rizika se povezuje sa samim rakom, međutim i vrsta liječenja igra određenu ulogu.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!