Zdravlje

Zdravlje

Lažni lijekovi s interneta prijete zdravlju

Osobe koje kupuju lijekove preko interneta, pogotovo one za liječenje erektilne disfunkcije, igraju ruski rulet sa svojim životima, zaključilo je novo istraživanje.

kU najboljem vam slučaju spomenuti lijekovi neće pomoći, dok vas u najgorem mogu ubiti, izjavili su znanstvenici.

“Kupovinom lijekova preko interneta ne samo da bacate teško zarađen novac, već i štetite vlastitom zdravlju,” izjavila je dr. Margaret E. Wierman, profesorica medicine sa Sveučilišta Colorado.

Krivotvoreni lijekovi s interneta bujaju kao gljive poslije kiše. Tako se njihov broj u Europi učetverostručio između 2005. i 2007. godine.

Alarmantna je također činjenica da se prodaja tih istih krivotvorenih lijekova gotovo udvostručila u zadnjih pet godina. Tako je lažnu Viagru kupilo preko 2.5 milijuna muškaraca diljem Europe.

“Riječ je o vrlo značajnom problemu. Smatram da brojne osobe upravo u ovom trenutku osjećaju posljedice tih lažnih lijekova. Jedini način rješavanja problema je apsolutno izbjegavanje kupovine lijekova putem interneta”, izjavila je dr. Ira D. Sharlip, glasnogovornica Američkog urološkog udruženja i profesorica kliničke urologije sa Sveučilišta California.

Lažne Viagre kupljene putem interneta nisu ništa jeftinije od pravih tableta, međutim, one omogućavaju kupcu izbjegavanje srama koji je često povezan s kupovanjem ovakvih oblika lijekova.

k“Erektilni problemi mogu biti rani znak srčanih bolesti ili dijabetesa. Ako imate problem i ne posjetite liječnika, dijagnoza ovako važnog problema može biti zanemarena. Muškarci s erektilnom disfunkcijom su, u većini slučajeva, tri do pet godina udaljeni od infarkta. Umjesto da odlazite na internet, prvo posjetite svog liječnika kako biste saznali spadate li u rizičnu skupinu”, upozoravaju liječnici.

Treba reći kako problem lažnih lijekova nije ograničen samo na tretmane za impotenciju. Prema rezultatima istraživanja, dvije su trudnice umrle nakon što su primile injekcije željeza namijenjenog za liječenje anemije. Crnim podacima tu nije kraj. Naime, 51 dijete je umrlo u Bangladeshu od zatajenja bubrega nakon uzimanja sirupa paracetamola koji je bio zagađen dietilen glikolom, koji se često koristi kao antifriz u automobilima.

Stoga, drugi puta dobro razmislite prije no što u svoju internetsku košaricu ubacite određeni lijek. Imajte na umu kako zbog krivotvorenih lijekova puno toga može poći po zlu.

 
K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo