Marihuana povećava rizik od raka testisa

marihuana, trava, kanabis

Marihuana je najraširenija ilegalna droga na svijetu. Povremena konzumacija trave dokazano uzrokuje probleme koncentracije, verbalnih vještina, pa čak i selektivna oštećenja pamćenja.

Također može prouzročiti napadaje tjeskobe, panike, depresije i druge mentalne tegobe. Dugotrajna konzumacija marihuane ostavlja trag na kognitivnim mogućnostima osobe, svim organima dišnog sustava i mozgu.

Ovom popisu problema nadodan je najnoviji: prema američkom istraživanju, muškarci koji često konzumiraju marihuanu imaju dva puta veće šanse za razvijanje raka testisa.

Travu je 2006. godine konzumiralo 166 milijuna osoba, starih od 15 do 64 godine, što je sedam posto svjetskog stanovništva, no to su samo službeni podaci.

Istraživanje objavljeno u časopisu Cancer uključivalo je 369 muškaraca kojima je dijagnosticiran rak testisa i 979 koji nisu bolovali od ove zloćudne bolesti, a proučene su njihove navike korištenja kanabisa. Rezultati upućuju kako su korisnici marihuane suočeni sa 70 posto većim šansama za razvijanje raka testisa nego osobe koje ju ne konzumiraju. Preciznije, marihuana uzrokuje brzorastući oblik raka testisa koji se zove nonseminom i najčešće pogađa muškarce između 20. i 35. godine života.

Rizik se pokazao najvećim za muškarce koji su koristili marihuanu deset godina ili dulje ili su počeli pušiti travu prije 18. godine.

Uzroci raka povezuju se s genetskom predispozicijom, nespuštenim testisima ili njihovim abnormalnim razvojem. Utjecaj marihuane na razvijanje ove vrste raka odnosi se na promjenu učinka kemikalija kanabinoida. Za njih se vjerovalo kako štite od raka testisa, no konzumacija marihuane može promijeniti njihovo djelovanje i povećati rizik od oboljenja.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!