Zdravlje

Zdravlje

Migrene i PTSP često idu ruku pod ruku kod muškaraca

Iako su pojave migrena i PTSP-a češće kod žena, čini se kako su muškarci osjetljiviji na kombinaciju obiju bolesti. Najnovijim je američkim istraživanjem ustanovljeno kako su muškarci koji pate od migrena četiri puta skloniji PTSP-u.

PTSP je oblik psiholoških posljedica izlaganja stresnim doživljajima, koji uključuju smrtnu opasnost, ozbiljne tjelesne povrede ili prijetnju fizičkom integritetu osobe koja ona doživljava krajnje traumatično. Karakteriziran je tjeskobom, depresijom, noćnim morama, flashbackovima i čestim promjenama raspoloženja.

Ovaj se poremećaj najčešće povezuje s vojnicima, međutim, stručnjaci su ustanovili kako često može pratiti i maligne bolesti.

Američki su istraživači također ustanovili kako vrsta traume koju osoba iskusi i dob vrijeme kada se ona odigra drugačije utječe na žene i muškarce. Tvrde ako je osoba suočena s traumatskim iskustvom prije 13. godine, tada je izložena povišenom riziku od depresije i još većem riziku od PTSP-a. Ako se pak traumatsko iskustvo dogodi poslije 12. godine, tada vrijedi suprotno.

“Trenutni podaci naznačuju kako bihevioralna terapija za PTSP može sama po sebi pozitivno utjecati na kroničnu bol i tjelesnu onesposobljenost. Stoga bi liječnici trebali osigurati probir pacijenata s PTSP-om za migrene – osobito kada su u pitanju muškarci. Nadalje, kod osoba koje boluju od migrena i PTSP-a, bihevioralna terapija bi se trebala uzeti u obzir: sama ili u kombinaciji s farmakološkim liječenjem”, objasnio je B. Lee Peterlin, voditelj studije objavljene u časopisu Headache:
The Journal of Head and Face Pain
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo