Zdravlje

Zdravlje

Movember pokret: u studenom pustite brk za zdravlje!

Foto: Shutterstock

Uključite se u Movember pokret u studenom jer samo jedan mjesec vam je potreban da pustite brkove i pretvorite ih u simbol borbe za muško zdravlje.

Movember pokret više je od pukog trenda puštanja brkova. On je zdravstveno-aktivistički pokret s ciljem osviještavanja zdravstvenih problema muškaraca, poput depresije, raka testisa, raka prostate i brojnih drugih bolesti..

5 činjenica koje morate znati o movemberu

  • Movember je spoj riječi ‘november’, što na engleskom znači ‘studeni’, te ‘moustache’, u prijevodu ‘brkovi’.
  • Obilježava se svake godine diljem svijeta u studenom mjesecu.
  • Započeo je kao izazov puštanja brkova u znak podrške i promicanja svijesti o muškim bolestima.
  • Prerastao je u globalnu javnozdravstvenu akciju s ciljem sprečavanja, odnosno dijagnosticiranja što većeg broja bolesti koje zahvaćaju mušku populaciju.
  • 2004. dobrotvorna udruga Movember Foundation započela je s ovom tradicijom u Australiji i na novom Zelandu
  • Od 2007. pokretu su se pridružile Kanada, Danska, Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Izrael, Irska, SAD i još mnoge druge zemlje
  • Kanada je zemlja u kojoj se u pokret uključilo najviše ljudi

Muškarci za muškarce

Movember Foundation svake godine koristi ovu priliku kako bi organizirali razne humanitarne akcije diljem svijeta u korist financiranja ranog otkrivanja raka te razvoja što uspješnije terapije. Movember potiče muškarce da barem jednom godišnje odu na pregled, usvoje zdravije životne navike te progovore o zdravstvenim problemima s bližnjima, osobito u svrhu informiranja o povijesti bolesti unutar obitelji.

Movember se diljem Hrvatske obilježava već nekoliko godina, jednako zabavnim koliko edukativnim manifestacijama.  Studeni mjesec je obilježen dobrotvornim akcijama i kampanjama s ciljem prevencije i liječenja bolesti karakterističnih za muškarce, popustima za muškarce na testiranje i preglede u raznim klinikama te sportskim natjecanjima s namjerom promocije važnosti zdravog načina života. Zato ne iznenađuju brojna natjecanja koja na zabavan način pristupaju muškarcima i pozivaju ih da se uključe u ovaj pokret. Međun događajima u Hrvatskoj, svojom zanimljivošću mogu se izdvojiti natjecanja za najljepše brkove, biciklistička utrka u retro stilu s obaveznim modnim dodatkom brkova, izrada kalendara brkatih muškaraca čija zarada ide u svrhu borbe s muškim bolestima, partyji s brkovima kao ulaznicom i brojni drugi.

Movember je prilika da na zabavan način kroz izražavanje osobnog stila upozorite na boljke koje ozbiljno prijete muškom rodu. Zato se uključite u akciju i pomognite nekome ili samom sebi informirajući se i sudjelujući u događajima vezanim uz ovaj hvalevrijedan pokret, jer u studenom ih možete očekivati mnogo. Pustite brk kako bi zaintrigirali okolinu i privukli pozornost znatiželjnih, s kojima onda možete razmijeniti iskustva i informacije o bolestima koje muče muškarce, kako bi ih što manje mučile u budućnosti.

Pročitajte zašto je studeni mjesec borbe protiv raka prostate

Foto: Shutterstock

J. P.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo