Zdravlje

Zdravlje

Muškarci, znate li koje preglede morate obaviti?

Natjerati muškarca da ode liječniku prilično je teško. No, tu je statistika koja kaže da češće umiru od bolesti koje bi bile lako izlječive da su obavili preglede na vrijeme.

Sami znate koje bolesti kruže u vašoj obitelji pa prema tim informacijama krenite obavljati prve preglede. Rani pregledi su dobri jer omogućuju i rano otkrivanje bolesti, pravovremenu terapiju i sprečavanje daljnjih komplikacija.

Redovne kontrole

Svakako biste trebali kontrolirati krvni tlak, šećer u krvi i razinu kolesterola. Da bi osigurali dobre nalaze, živite aktivno i pazite na prehranu.

Muškarci između 30. i 50. godine

Ova starosna skupina zahtjeva kontrolu kolesterola, ali svakih pet godina. Također provjeravajte (svake tri godine) krvni tlak, šećer u krvi i opće zdravlje organizma. Oko 50. godine pojavljuju se problemi s vidom, pa biste i na te preglede trebali obratiti pažnju. Razmislite o kolonoskopiji i pravovremenim pregledom spriječite nastanak raka debelog crijeva i prostate.

Stariji od 50 godina

U ovim godinama posjeti liječniku bi trebali postati redoviti. Pratite tjelesnu težinu i visinu svake godine, krvni tlak, i posjetite stomatologa. Razdoblje u životu muškarca između 40 i 65 godina zahtjeva pregled od raka svake godine. Svakih pet godina obavite kolonoskopiju.

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo