Zdravlje

Zdravlje

Negativan utjecaj stresa na plodnost muškarca

Nakon uzimanja u obzir reproduktivno zdravstveno stanje ispitanih pojedinaca, istraživači zaključuju da je stres povezan s kvalitetom sperme kod muškaraca.

Za sve je kriv stres?

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu “Fertility and Sterility” povezuju stresne događaje s kvalitetom, oblikom i količinom sperme.

“Muškarci koji su češće pod stresom mogli bi biti u grupi onih koji tijekom ejakulacije izbacuju male količine sperme čiji sadržaj i nije toliko “kvalitetan“. Vjerojatno je da će spermiji biti sporiji i neispravnog oblika.“, navodi dr.sci. Pam Factor-Litvak, profesor na sveučilištu Columbia, te dodaje da sve navedeno može biti i uzrok neplodnosti.

Istraživanje je uključivalo 193 muškaraca, od 38 do 49 godina starosti, koji su dali uzorke sperme na analizu. Kroz testove su prikupljeni podatci o količini proživljenog stresa te o tome kako je on utjecao na njih. Nakon analize svih prikupljenih podataka, autori su zaključili da stres u velikoj mjeri utječe na kvalitetu sperme i nepolodnost.

Stres povezan s radnim mjestom nije imao prevelik utjecaj na nalaze, a učinak je bio prisutan bez obzira na čimbenike poput dobi, etničkog podrijetla ili
stupnja obrazovanja.

Oridinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo