Obrezivanje ne smanjuje mogućnost zaraze HIV-om

muskarac-zabrinut-ogledalo

Obrezivanje ne smanjuje prijenos virusa HIV-a sa zaraženih muškaraca na žene, potvrdilo je istraživanje provedeno na 922 zaražena muškarca iz Ugande.

Muški ispitanici nisu bili prethodno obrezani, već je taj postupak napravljen po početku studije ili tijekom nje.U istraživanju su sudjelovale i HIV negativne partnerice zaraženih muškaraca, koje su se na virus testirale na početku istraživanja, te nakon 6,12 i 24 mjeseca.

Parovi su bili podijeljeni u dvije grupe, a analiza podataka pokazala je da je od 92 para u interventnoj grupi 18 posto žena zaraženo HIV-om. S druge strane, od 67 parova u kontrolnoj grupi HIV-om je zaraženo 12 posto žena. Nakon 24 mjeseca, mogućnost zaraze je iznosila 22 posto za žene iz interventne grupe, odnosno 13 posto za žene iz kontrolne grupe.

Obrezivanje HIV pozitivnih muškaraca nije smanjilo mogućnost prijenosa zaraze na partnerice, barem ne tijekom 24 mjeseca koliko je studija trajala. Zbog složenosti problematike i nedostatka daljnjih istraživanja mogućnost i postotak zaraze nakon dužeg niza godina nije moguće predvidjeti. I kod obrezanih muškaraca uporaba kondoma ključna je za preveciju HIV-a, zaključili su stručnjaci.  

Iako je potvrđeno da obrezivanje nije ključno kod zaraze virusom HIV-a, programi obrezivanja se nikako ne bi smjeli prekinuti. Uključivanje žena u odluke o obrezivanju dobra je prilika da se oba partnera educiraju o rizicima i prednostima postupka. Parovi u kojima je jedan partner HIV pozitivan, a drugi negativan trebaju se informirati o pravilnim načinima zaštite kako bi se širenje zaraze dovelo na najmanju moguću razinu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu The Lancet.

Maja Popović

 Prati nas na Viber Public Chatu!