Zdravlje

Zdravlje

Obrezivanje štiti od raka prostate

Muškarci koji su bili obrezani kao bebe imaju 14 posto manje izglede razviti rak prostate, pokazalo je najnovije istraživanje, a znatno niži rizik imaju oni muškarci koji su se na ovaj korak odlučili poslije 35. Godine. Oni, naime, imaju 45 posto niži rizik od raka prostate. Jednako tako, muškarci crne boje kožu bili su čak 60 posto zaštićeniji!

Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišta Quebec nakon što su analizirali podatke gotovo 1600 muškaraca oboljelih od raka prostate te jednakog broja zdravih ispitanika.

“Ovo je pogotovo zanimljivo otkriće, s obzirom na to da je stopa raka prostate najviša u svijetu upravo u ovoj skupini, a nikad nije bilo objašnjeno zašto. Ne znamo zašto je zaštitni učinak zamijećen kod muškaraca obrezanih nakon 35. Godine. Ti su muškarci imali patološko stanje prepucija koje je dovelo do obrezivanja”, komentirala je Marie-Élise Parent, voditeljica istraživanja.

Do sada, jedini poznati faktori rizika za razvijanje raka prostate bili su dob, obiteljska povijest ove bolesti i afričko podrijetlo.

No, kako obrezivanje može zaštititi od ove maligne bolesti? Kanadski stručnjaci smatraju kako upravo ono smanjuje rizik od dobivanja (i zadržavanja) spolno prenosivih bolesti koje se također smatraju faktorom rizika za rak prostate.

Riječ stručnjaka o obrezivanju

Uklanjanje prepucija penisa ima mnoge zdravstvene dobrobiti, a stručnjaci Američke akademije pedijatrije (AAP) smatraju kako one daleko premašuju moguće rizike koje sa sobom povlači ova operacija. Više o ovoj temi pročitajte u članku: Pedijatri podupiru obrezivanje dječaka. Jednako tako, muško obrezivanje može imati i pozitivan učinak na zdravlje partnerice i sniziti njen rizik od razvijanja raka vrata maternice!

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo