Zdravlje

Zdravlje

Pretilost je možda nasljedna: pazite što jedete!

Istraživanje provedeno pod vodstvom profesora iz Kopenhagena pokazalo je kako se očeve loše navike mogu prenijeti na potomke.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Kopenhagenu pokazalo je kako se loše navike očeva mogu prenijeti na njihovu djecu – i to putem sperme.

Drugim riječima, istraživanje je pokazalo kako djeca pretilih očeva imaju veću šansu biti pretili. Istraživači su proučavali uzorke sperme mršavih i pretilih očeva, te primjetili velike razlike kod onih gena koji kontroliraju apetit.

Osim toga, istraživanje je provedeno i na spermi pretilih muškaraca koji su išli na operaciju želudca, odnosno ugradnju premosnice. U usporedbi uzorka prije i nakon operacije, pokazalo se kako se čak 1,509 gena DNK izmjenilo tjedan dana nakon operacije, dok se nakon godinu dana taj broj povećao na skoro četiri tisuće.

Planira se dodatno istraživanje 

Istraživanje je provedeno na 12 mršavih i 12 pretilih muškaraca, a istraživači su naglasili kako su mislili da će pronaći gene vezane uz metabolizam, dok nisu smatrali da će pronaći one koji utječu na oblikovanje mozga potomka.

– Pretili muškarci imaju u sebi zapisane informacije koje se mogu prenijeti na njihovu djecu i koje mogu utjecati na njihove prehrambene navike. Te se informacije mogu promijeniti ako oni omršave. Naše istraživanje ne pokazuje što se točno prenosi na djecu, ali lako je moguće da ono što se prenosi utječe na razvoj mozga i ponašanje potomaka. – istaknuo je jedan od autora istraživanja, Romain Barrés.

Kako bi se rezultati istraživanja potvrdili, planira se novo istraživanje na embrijima očeva različitih kilaža.  Dok se istraživanje ne potvrdi, svakako je važno brinuti se o vlastitom zdravlju, ali i o zdravlju budućih generacija.

Stres je jedan od uzroka pretilosti, a dojenje do šest mjeseci starosti jedan je od načina kojim se može zaustaviti pretilost kod djece. 

FOTO: Shutterstock

G. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo