Zdravlje

Zdravlje

Prolaze li muškarci kroz menopauzu?

Medicinari i danas debatiraju o tome prolaze li muškarci kroz isti period poput žena. Primijećeno je kako se muškarci koji su primili terapiju testosterona, osjećali puno bolje. Pritom su simptomi muške menopauze bili manje izraženi.

Što je muška menopauza?

Iako ne postoji točna definicija muške menopauze, neki liječnici taj period nazivaju nedostatkom androgena (testosterona) kod zrelih muškaraca. Muškarci doista nakon određene dobi gube taj hormon, no to se može dogoditi i uslijed nekih bolesti, kao što je dijabetes. Uz gubitak testosterona, muškarci u tom periodu imaju i problema sa slabošću, depresijom i seksualnim nagonom. Povezanost tih simptoma s manjkom testosterona još nije do kraja objašnjena.

Dok se kod žena tijekom menopauze potpuno gasi produktivni hormon, kod muškaraca je gubitak testosterona spor proces. Testisi, za razliku od jajnika, ne prestaju stvarati supstancu koja stvara testosteron. No, kad se muškarci približe pedesetoj godini može doći do promjena u testisima uslijed raznih bolesti. Kasnije se te promijene mogu i pogoršati, pogotovo u 70-oj godini.

Kako se dijagnosticira muška menopauza?

Liječnik će obaviti fizički pregled te vas upitati za simptome. Liječnik vas može poslati na dodatna testiranja, kako bi utvrdio da se ne radi o nekoj bolesti. Velika je vjerojatnost da će vas poslati i na vađenje krvi kojim će se utvrditi razina testosterona.

Ima li lijeka?

Ako je razina testosterona niska, terapija tim hormonom odagnat će neke simptome. No, treba obratiti pažnju na nuspojave i rizike koje ta vrsta liječenja nosi.
Ako vam liječnik odredi terapiju hormonom testosterona, upitajte ga za savjet. On će vam savjetovati i neke promijene u načinu života. Radi se promjeni načina prehrane ili vježbanju.

M. Popović, K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo