Zdravlje

Zdravlje

Vježbajte i smanjite svoj rizik od raka prostate

Rak prostate najčešći je oblik maligne bolesti za muškarce Europe. Prehrana, vanjski utjecaji, način života i drugi čimbenici uvelike utječu na njegovo razvijanje. Dobar primjer za to su ponudili američki istraživači Medicinskog centra za veterane Durham koji su ustanovili kako tjelovježba smanjuje rizik od razvijanja raka prostate, a ujedno i smanjuje izglede za agresivnijim oblikom ove maligne bolesti. Ovi su rezultati zamijećeni kod bijelaca, ali ne i kod Afroamerikanaca.

Istraživači su analizirali stil života 300-tinjak muškaraca koji su također prošli biopsiju prostate i dodijelili ih u jednu od skupina, ovisno o njihovom stupnju aktivnosti: sjedilačku, blago aktivnu, umjereno aktivnu te vrlo aktivnu.

Ustanovili su kako su bijelci umjereno aktivne i vrlo aktivne skupine 53 posto zaštićeniji od raka prostate, usporedno s muškarcima koji vod sjedilački život ili uživaju u aktivnostima blagog intenziteta. Jednako tako, muškarci koji su bolovali od raka prostate I koji su vježbali imali su 13 post manje izglede razviti agresivni oblik ove bolesti. Studija je objavljena u časopisu Američke udruge za rak Cancer.

Kako se vi pazite i smanjujete svoj rizik od raka prostate?

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo