Zašto su muškarci lošijeg zdravlja?

posao, ured, stres, sat, depresija

Koronarne srčane bolesti su tri puta češće kod muškaraca koji su klinički depresivni, dok se muškarci češće ubijaju nego žene – ovo vrijedi za sve dobne skupine, od tinejdžera do starijih.

Mnoga su istraživanja provedena koja su uspoređivala bolesti i smrtnost između muškaraca i žena. Kako su ova dva spola različita u svemu, tako su različiti i  u bolestima koje ih napadaju i u najčešćim razlozima smrti.

Koronarne srčane bolesti su tri puta češće kod muškaraca koji su klinički depresivni, dok se muškarci češće ubijaju nego žene – ovo vrijedi za sve dobne skupine, od tinejdžera do starijih, tvrdi portal News Trends Today.

problemiZemlja je dom više žena nego muškaraca, a samo u Sjedinjenim Američkim Državama je omjer muškaraca i žena do 85. godine 1:2. Što se tiče malo starijih, onih do 95. godine, SAD broji tri žene na jednog starog muškarca. Ove crne brojke su prilično impresivne, međutim, ako ste muškarac, one su ujedno i zastrašujuće.

Nedavno su japanski znanstvenici zaključili kako muškarci žive dulje od žena zbog stanovitog aktivnog gena Rasgrf1. Prema jednoj teoriji dugovječnosti, mužjaci (pa time i muškarci) moraju razviti veća i jača tijela kako bi bili pobjednici u nadmetanju za ženkom, te oportunistički proširili svoje gene. Cijena takvog niza događaja je kraća očekivana dob. S druge strane, ženke se ne moraju boriti za naklonost mužjaka, nego se koncentriraju na porod i čuvaju snagu za svoje potomstvo.

Mnogi će reći kako je muškarcima, koji su tradicionalno glave obitelji i oni koji zarađuju kruh sa sedam kora, izloženiji većim količinama stresa jer žongliraju između karijere i obitelji, a ne posvećuju dovoljno pažnje sami sebi i svom zdravlju, zbog čega su skloniji bolestima.

Muški imunitet nije razvijen koliko je ženski, a snažniji spol češće podliježe i umire od čak sedam od deset učestalih bolesti kao što u tuberkuloza i spolno prenosive bolesti.

mrgudTakođer je priroda srčanih bolesti različita između spolova. "Žene rjeđe imaju holivudski tip srčanog udara kakav imaju muškarci. Rjeđe simptom opisuju kao bol – kažu da osjećaju pritisak", tvrdi Bairey Merz. Muškarci razvijaju znakove koronarne srčane bolesti već sa 35 godina, dok takve znakove žene osjete tek u kasnijoj dobi.

Istraživanje Sveučilišta u Torontu je pokazalo kako su muškarci osjetljiviji na bol nego žene. Moguće objašnjenje ove razlike u poimanju boli među spolovima je razlika u načinu na koji mozak reagira na bol, tj. inhibira signale boli, jednako kao i psihološki aspekti percepcije boli. Muškarci se više živciraju zbog boli koju osjećaju, dok je ona ženama "prihvatljiva".

Jedno od glavnih objašnjenja kraćeg životne dobi muškaraca je i njihovo ponašanje, tj. uloga koja se njima dodjeljuje. Društvo dječake odvraća od plakanja i traženja pomoći. Upravo se zbog ove činjenice muškarci rjeđe javljaju liječnicima kada osjete neku tegobu, te se srame potražiti pomoć jer bi to svima objavilo njihovu slabost. Liječnici tvrde kako bi se životna očekivana dob muškaraca produljila za pet posto samo ako bi oni pokazali malo više inicijative kada je u pitanju njihovo zdravlje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!