Zdravlje

Zdravlje

10 pitanja koje se žene boje pitati svog ginekologa

Kako riješiti problem vaginalne suhoće? Je li bol prilikom spolnog odnosa normalna? Mogu li ostati trudna, unatoč policističnim jajnicima?

“Radeći dugi niz godina kao spec. ginekologije, susretala sam se s pacijenticama koje su vrlo nelagodno postavljale pitanja vezana uz intimno zdravlje. Svaka žena bez bojazni i srama treba pitati sve što ju zanima ili zabrinjava”, kaže dr. Sanja Boras, spec. ginekologije i porodništva. Donosimo vam deset najčešćih pitanja koja se dame boje postaviti svom ginekologu.

1. Imam bolni spolni odnos. Je li to normalno?

Oko 15 posto žena, u različitim fazama života, osjeća nelagodu i bol prilikom spolnog odnosa. Ovaj problem ne treba nikako zanemarivati, obvezno je pri pregledu na njega ukazati ginekologu. Ginekolog će pri pregledu provjeriti postoji li neki problem koji je krivac za takvo stanje. Nema razloga da se bilo kakva bol trpi, niti da vam bude neugodno potražiti pomoć u rješavanju intimnih problema.

2. Jesu li moje stidne usne normalna izgleda?

Odgovor je najčešće potvrdan. Kako ni mi svi nismo isti, nemamo istu visinu, težinu, boju kose ili očiju tako su najčešće varijacije u veličini, obliku ili boji stidnih usana normalne. Ako pri pregledu vaš ginekolog primijeti neke nepravilnosti, on će to i napomenuti.

3. Sumnjam da me partner ili suprug vara. Koje testove za spolno prenosive bolesti trebam učiniti?

Testiranje na spolne bolesti nije nešto čemu se treba podvrgnuti samo ako postoji sumnja da vas partner vara ili je priznao preljub, spolno aktivni muškarci i žene trebali bi se redovito testirati. No, ako do preljuba dođe, oba bi se partnera trebala javiti liječniku radi testiranja.

4. U menopauzi sam. Mogu li ostati trudna?

Početak menopauze određuje posljednja menstruacija u životu. Rezultat je gubitka aktivnosti jajnika, a time i proizvodnje znatnog dijela ovarijskih hormona estrogena i progesterona. Normalna trudnoća nakon menopauze zbog nedostatka jajnih stanica nije moguća.

5. Kako riješiti problem vaginalne suhoće?

Taj problem muči mnoge žene koje su u menopauzi, ali nažalost neke žene se susreću s tim problemom i ranije. Osobito nakon nekih kirurških zahvata, tijekom trudnoće i dojenja ili uzimanje kontracepcijskih pilula. Javlja se zbog smanjene produkcije spolnih hormona. Suhoća rodnice ne mora biti izvor nelagode ili srama.

6. Povremeno mi “pobjegne” urin. Je li to normalno?

Inkontinencija, nažalost, pogađa velik broj žena, i to najčešće u periodu života nakon menopauze, a češća je kod žena koje su više puta rađale.

Inkontinencija ozbiljno narušava kvalitetu života žene koja se s njom susreće, dovodi do gubitka samopoštovanja, češća je pojava depresije, izoliranosti i povlačenja u sebe te izbjegavanje spolnih odnosa i intimnosti. Stoga je važno shvatiti da je ona problem za koji današnja medicina ima brojna rješenja (vježbe, lijekove, pomagala te razne operativne zahvate).

7. Imam HPV. Hoću li oboljeti od karcinoma vrata maternice?

Imunosustav ima vodeću ulogu u određivanju tijeka HPV infekcije, tako da je u većini slučajeva sposoban eliminirati infekciju, kako dugotrajna perzistencija virusa ne bi dovela do nastanka karcinoma. Oko deset posto osoba razvit će perzistentnu infekciju HPV-om te će ostati inficirana sljedećih nekoliko godina. No, nasreću, samo maleni postotak inficiranih HPV-om ipak razvije visoki stupanj prekanceroza i/ili karcinom. Smatra se da postoji mala mogućnost nastanka karcinoma iz prolaznih infekcija HPV-om jer postoji veliki period latencije, koji ponekad iznosi čak i do desetak godina.

8. Imam policistične jajnike. Hoću li moći ostati trudna?

Žene koje imaju policistične jajnike, najčešće nemaju redovite cikluse, a uz to vrlo često taj ciklus nije ovulacijski. Neke žene s ovom problematikom će spontano zatrudnjeti dok će druge morati potražiti liječničku pomoć.

9. Izostala mi je mjesečnica, imam 32 godine, a test na trudnoću je negativan? Jesam li u menopauzi?

Prijevremena menopauza javlja se kod jedan-tri posto pacijentica, u oko 50 posto slučajeva pronaći ćemo njezin uzrok. U 10-20 posto slučajeva riječje o prolaznom poremećaju. Žena koja u svojoj obitelji ima osobu s prijevremenom menopauzom ima povećan rizik od javljanja iste.

10. Imam jake bolove za vrijeme mjesečnice. Imam li možda endometriozu?

Endometriozu nalazimo u četiri-deset posto pacijentica. Iako možemo imati endometriozu bez ikakvih simptoma, postoje tipični simptomi koji prate endometriozu, a to su: kronična bol u maloj zdjelici, kao što su bolne menstruacije, bolovi prilikom spolnog odnosa. Ako imate bolne mjesečnice, potrebno se obraditi svom ginekologu koji će postaviti pravu dijagnozu, odnosno je li riječo endometriozi ili nije.

Ordinacija.hr
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo