5 pitanja koja brinu žene nakon porođaja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

5 pitanja koja brinu žene nakon porođaja

Zašto mi trbuh ne gubi opseg nakon carskog reza? Kada će se ustaliti menstruacijski ciklus? Koliko je organizmu potrebno da se oporavi nakon poroda za drugu trudnoću?

Prikupili smo pet najčešćih pitanja koja su vas brinula nakon porođaja i koja ste postavljali našim liječnicima.
Ako i vas muči neki sličan problem, a niste pronašli odgovor među već
objavljenim pitanjima, svoje pitanje možete postaviti u rubrici Halo, doktore!

1. Trbuh ne gubi opseg nakon carskog reza

Vaše pitanje: Poštovanje, imam 33 godine i mama sam troje djece. Beba mi sad ima jednu godinu. Nakon carskog reza moj trbuh ne gubi opseg. Nakon godinu dana od carskog reza, ja u vrijeme mjesečnice i ovulacije dobijem i preko 10 cm u opsegu struka. Isto tako reagiram i na neke namirnice, pa sam ih odlučila izbaciti iz prehrane i uvela sam probiotike i vlakna, ali nikakvog rezultata. Bavim se pilatesom i kardio treningom četiri puta tjedno i jako malo i ništa nisam izgubila u opsegu struka. Isto tako u vrijeme menstruacije imam stanja anksioznosti s kojom teško izlazim na kraj, što meni upućuje na nekakav hormonalni poremećaj. Prije osam mjeseci sam stavila spiralu Mirenu, s kojom je moj trbuh još više počeo rasti i dobila sam na kilaži šest kilograma, a vjerujte da je s mojom prehranom i aktivnošću to doslovno nemoguće. Simptomi su stomak poput trudnice, gubitak libida, glavobolje, mučnine, bolova u leđima, loša probava i anksioznost. Ne znam je li mi važnije razlučiti zadržavanje vode u organizmu, riješiti se anksioznosti ili, ne daj Bože,da je to dvoje povezano. Hvala.

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

2. Nepravilan ciklus nakon teškog poroda

Vaše pitanje: Lijep pozdrav. Imam 24 godine, rodila sam prošle godine u šestom mjesecu, dojila sam kratko, nekih mjesec dana. Prvu menstruaciju sam dobila dva mjeseca nakon poroda. Sad nakon šest mjeseci mi se događa da imam dva puta krvarenje u mjesec dana u razmaku od nekih deset-15 dana. Porod mi je bio jako težak (12 sati), dobila i drip i epiduralnu i nakon poroda posteljica nije spontano izašla nego sam završila u općoj anesteziji na vađenju posteljice. Sad me brine to učestalo krvarenje koje traje deset dana i vrlo je oskudno, a inače mi je menstruacija trajala pet dana, vrlo obilna i bolna.

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

3. Osjećaj gubitka ravnoteže, vrtoglavice i iscrpljenost

Vaše pitanje: Poštovanje, 27 mi je godina, imam 86 kg i 172 cm. Prije gotovo dva mjeseca sam imala drugi porod. Porod je bio ‘suhi’, ali je sve prošlo u redu i s bebom i sa mnom. Bebu isključivo dojim. Imam aritmiju srca koju sam imala i prije trudnoće i pijem sada propanolol 40 mg. Tijekom trudnoće sam pila atenolol 50 mg. Ono što mi se događa je da imam osjećaj gubitka ravnoteže i vrtoglavice, osjećaj iscrpljenosti. Dogodi mi se i da vidim dvostruko te da mi se vid zamuti. Muče me preskakanja srca, najviše ujutro i navečer. Tlak mi je normalan. Recite mi s čime bi moji simptomi mogli biti povezani? Jesu li oni rezultat hormonalnih promjena? Menstruaciju nakon poroda još nisam dobila. Hvala!

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

4. Dojenje i kašnjenje mjesečnice

Vaše pitanje: Pozdrav, imam 27 godina. Rodila sam prije šest mjeseci, još uvijek dojim, a menstruaciju sam dobila dva mjeseca nakon poroda. Dolazila je uredno, kao i prije poroda svakih 26-28 dana, te trajala sedam dana. Sada mi već kasni par dana, pa me zanima je li to normalno s obzirom da sam rodila, jer mi neke žene kažu da treba vremena da se sve ustabili! Molim Vas mišljenje! Hvala!

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

5. Koliko je organizmu potrebno da se oporavi nakon poroda za drugu trudnoću?

Vaše pitanje: Pozdrav! Zanima me postoji idealno vrijeme za drugu trudnoći? Mislim, koliko je potrebno organizmu da se oporavi nakon poroda? Hvala!

Odgovor stručnjaka pročitajte ovdje.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo